borászat

2021.04.16. 18:30

Egyedülálló díj a borászatok webdesignjáért

Interwine különdíjat nyert a megyebeli Gizella Pince, valamint a Mad Wine Borászat.

Apagyi Beáta

A díj egyelőre egyedülálló, hiszen az idei évben szervezte meg először a Hungarianwines.eu. A megmérettetésen nem a kiváló borok zamatát, sokkal inkább az azokat értékesítő webes oldalak elérhetőségét, kommunikációját, dizájnját értékelték a zsűri tagjai. A verseny fogadtatása a vártnál is pozitívabb volt: 52 honlap nevezett, ebből kettő határon túli borászat, kettő borkereskedés.

Meg kell újulni a weben

A Tokajban található Gizella Pincészet sem tétlenkedett, amint értesült a lehetőségről benevezte honlapját a megmérettetésre.

– A Covid miatti első lezárás idején kezdtünk el azon gondolkodni, hogy mindenképp meg kell újulnunk a webes felületeinken, hiszen meg akartunk erősödni az önálló, online értékesítés terén is ebben a rendkívüli helyzetben – kezdte Szilágyi László, a Gizella Pince tulajdonosa, aki nagyszüleitől örökölte meg a vállalkozást. – A verseny kezdetére el is készültünk a weblapunkkal, így szerettük volna magunkat megmérettetni, valamint szakmai szempontból is visszajelzést kapni a munkánkat illetően. Nagyon sok pozitív megerősítést és építő jellegű kritikát is kaptunk, amit be tudunk építeni mind a webfejlesztést, mind kommunikációt érintő koncepcióba. Tanuljuk még a folyamatot, hónapról hónapra formálódunk és a körülményeknek megfelelően ugorjuk meg mindig a következő lépcsőfokot – tette hozzá.

Külföldi szakemberek

– A weblap angol verzióját a külföldi szakemberek minősítették. Az a rész már nem a közvetlen értékesítésről szól, sokkal inkább a külföldi kapcsolatok kiépítésére használjuk. Bár megnyerni nem sikerült a versenyt, a különdíj éppolyan fontos nekünk. Célkitűzéseim közé tartozik, hogy számos külföldi helyen is megjelenjünk, jó eredményeket érjünk el és rátaláljunk a megfelelő kereskedőkre. Ezzel kapcsolatban nagyon komoly és elhivatott munkát végez a Hungarian­wines.eu, aminek ezáltal nemcsak a különdíjat köszönhetjük, hanem remélhetőleg a jövőbeni eredményes közös munkát is – hangsúlyozta Szilágyi László.

A mádi Mad Wine Borászat szintén eredményesen szerepelt a versenyen, hiszen a Borkommunikáció különdíjat tudhatja magáénak.

– A jelentkezéshez meg kellett felelni egy kritériumrendszernek, ami a teljesség igénye nélkül a megjelenést, a tartalmat, az angol értelmezhetőséget, a felület kezelhetőségét jelentette. Ezeket kezdetben egy magyarokból álló szakmai zsűri értékelte, a továbbjutókat pedig külföldi neves szaktekintélyek pontozták. A mi borászatunk is megkapta a weboldallal kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat, amelyek segítségével igyekeztünk még tetszetősebbé tenni a felületeinket – mesélt a verseny részleteiről Nagy Tamás, a Mad Wine Borászat márkanagykövete.

Bizalmi kérdés

– Ami kiemelten elnyerte a tetszésüket, az a megjelenés, a kivitelezés, a vásárlókkal kiépített kommunikáció, amelyen keresztül a kezdő borkedvelőket meg tudjuk szólítani, de a tapasztalt bor­értők is rengeteg hasznos információhoz juthatnak – tette hozzá Nagy Tamás. – Tisztában vagyunk vele, hogy a borvásárlás bizalmi kérdés a fogyasztók részéről, akik szeretnek személyes kapcsolat útján vásárolni. A pandémia azonban átalakította a helyzetet, nyitottabbak lettek az internetes borvásárlásra és szívesen rendelik meg kedvenc tételeiket a web­shopunkból is. Az is gyakori, hogy valaki korábbi ismeret nélkül választ boraink közül, és a tapasztalt borélmény erős márkahűséget és rendszeres vásárlást eredményez. Ehhez elengedhetetlen a közösségi oldalak nyújtotta lehetőségek kiaknázása, a közvetlen kommunikáció által kialakított bizalom, valamint hogy minden fogyasztói réteg számára kiemelkedő minőséget biztosítunk. Ez leginkább a termőhely, a különleges szőlőfajták, a történelmi örökség és technológiai innováció szoros kapcsolatából születhet meg évről évre.

(A borítóképen: Szilágyi László és Nagy Tamás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában