hidegfront

2021.04.12. 14:30

Bükkalján is kárt okozott a fagy

A melegebb márciusi időben virágzani kezdtek a gyümölcsfák, aztán érkezett a hidegfront.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

A bükkaljai térségben is kevesebb kajszibarack várható idén, a húsvét környéki fagyok ugyanis jelentős károkat okoztak a kertekben, ültetvényekben. Orosz János mezőnyárádi termelő szerint a jelenség országos, a déli részeken már előrébb tartott a kajszi virágzása, ezért ott nagyobb a baj, míg a bükk­aljai térségben a korai fajták szenvedtek veszteséget.

A hajnalban érkezett fagyok a kinyílt virágok egy részét elvitték húsvétkor, és a későbbi napokban is mínuszok voltak. Az előző hidegek pedig kétméteres magasságig a korai fajtában mindent elvittek. A hosszan tartó hideg időjárás a későbbi fajtáknál is veszteségeket okoz, és az őszibaracknál is megfigyelhető, hogy sok rügyező vessző befeketedett. A húsvétot megelőző, március végi, szinte nyárias időjárás miatt is nagyobb a kár.

– Tízéves viszonylatban két héttel korábban virágzanak a gyümölcsfák, mint normálisan, ami itt már nem szerencsés. A kései fagyok jó későn is jönnek, április vége felé, május elején. A zárt virágok most még megúszták – mondta Orosz János, hozzátéve, hogy a kajszinak várhatóan idén is magas ára lesz.

Hat éve küzdenek

A fák kései másodvirágzására még lehet számítani, de ennek hatása elenyésző, ha marad néhány gyümölcs, nem hoz gazdasági hasznot, hogy a kilátásokat javítsa. Az ültetvényen hat éve küzdenek az elemekkel, minden évben 60-100 százalékos fagykár érte a gyümölcsöst, így a kár­enyhítési alapból sem lehet már nagy segítségre számítani, mert korábban sem volt termés.

Megoldás egyelőre nincs, vagy be kéne fedni az ültetvényeket, de ekkora felületet nehéz lenne, vagy másra volna szükség. Olyan kutatások kellenek, hogy későbbi virágzású fajtákat állítsanak elő. Van sokféle kezdeményezés, fagyvédelmi rendszerek kiépítése, amik segíthetnek a fagyos éjszakákon, ezek kiépítése azonban nagy ráfordítás volna. A paraffingyertyás védekezés közel egymillió forintba kerül egy hektáron, és mihez lehet kezdeni, ha több éjszaka fagy? Van szélgép, van melegítés, frost buster, lombtrágyák, felső szórófejes öntözés, ezek nagyon sokba kerülnek, ám mínusz öt Celsius-fok alatt nem küszöbölik ki a károkat, és erős szél esetén nem hatásosak.

Hideg időben a megmaradt virágok beporzása is problémás, a poszméhek még járnak ilyenkor, de a házi méheknek melegebb és kevésbé szeles időjárásra van szükségük.

(A borítóképen: Orosz János a barackosában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában