Család

2021.04.18. 11:30

Bepótolni az elszalasztott élményeket

A családok nagy része most leginkább az utazáson, szórakozáson spórol, de eltérő mértékben.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Shutterstock

A zárva tartó éttermek, kávézók, fürdők, mozik és szórakozóhelyek miatt jelenleg a tavaszi sétán kívül a megszokott lehetőségek kiestek a pakliból, ezáltal jóval több pénz marad az emberek zsebében – állítja a kommunikációs szakember. Nagy Lehel, a Langmár Kommunikáció ügyvezető-helyettese szerint mivel a magyaroknak hónapok óta nincs hol elkölteniük a pénzüket, a járvány végén mindenki egyszerre akarja bepótolni a kimaradt élményeket, és költekezni kezdenek majd.

Egészséges életmódra költenek

„Egyre több adatot láthatunk arra vonatkozóan, hogy soha nem volt még ilyen sok megtakarításuk a magyaroknak. Ez értelemszerű is, hiszen be vannak zárva azok a helyek, ahol általában elköltik a pénzüket. A korlátozások feloldásával és a nyár közeledtével várhatóan az emberek többsége be akarja pótolni az elmúlt hónapokat és újból át szeretné élni azokat az élményeket, amikben nem lehetett része tavaly november óta. A pénzt pedig most senki nem fogja sajnálni a kikapcsolódásra” – magyarázta a szakértő. Megkérdeztünk néhány családot, hogy ők mire költenek többet és mire kevesebbet a jelenlegi helyzetben.

Egyebek mellett egészségük megőrzésének érdekében dupla annyi vitamint vásárolnak most, mint máskor – kezdte gondolatait Kata. Az immunrendszerük karbantartása miatt pedig sok zöldséget és gyümölcsöt vesznek. Az édesanyának óvodás és általános iskolás gyermeke van, akik több hónapja otthon vannak. Mivel ő maga a szépségiparban dolgozik, ezért be kellett zárnia hetekre, így ő is otthon volt. A napi főzés miatt jóval többet költenek élelmiszerre, jelentősen megnőtt az erre fordított összeg havonta. Ha majd kinyitnak a strandok, éttermek, kávézók, biztosan fognak menni, de nem többet, mint máskor. Eddig jellemző volt, hogy évente legalább egyszer utaztak külföldre és volt belföldi nyaralás is. Idén biztosan kimarad a külföldi nyaralás, már csak azért is, mert nem szeretnék a tartalékaikat felélni. Bármikor jöhet egy újabb karantén vagy mondhatják azt, hogy megint be kell zárni, ezért a család tudatosan készül erre – hangsúlyozta Kata. Nem költekezhetnek, megfontoltan osztják be a pénzüket. De biztosan költenek majd a nyáron szórakozásra, kikapcsolódásra, ha megtehetik.

Kevesebb a bevétel

Több könyvet és foglalkoztató­füzetet, illetve kreatív kellékeket is vásároltak az ötéves kislányuknak – mondta Zsófia. Az édesanya szerint az otthon lévő óvodás gyermek lekötéséhez több olyan eszközre volt szükség, amelyet most kellett megvenni. Élelmiszerre, ruhára ugyanannyit költenek, mint máskor. Viszont kevesebb a bevételük, mert Zsófia otthon dolgozik, de mivel most a nagyobbik kislány is otthon van, kevesebb munkát tud vállalni. Van lefoglalt belföldi nyaralásuk, amit hónapról hónapra tologatnak, ennek az anyagi fedezete megvan, felgyülemlett tartalékaik azonban nincsenek. El fognak látogatni állatkertbe, strandolni, amint kinyitnak, de nem hiszi, hogy megrohanják majd ezeket a lehetőségeket, vélekedett az édesanya, csak annyira, mint máskor. Mivel a kisebbik gyermekük még csak egyéves, ezért – a helyzettől függetlenül – nem is terveztek külföldi nyaralást.

Nem utaznak

Etelka helyzete annyiban speciális, hogy férje külföldön dolgozik, ezért az ő családi életük ahhoz igazodik, amikor az édesapa otthon van. Általában háromhetente jár haza, ezért a nagybevásárlás náluk igazán nagy, hiszen három hétre veszik meg a nem romlandó élelmiszereket, alapanyagokat a háztartásba. Közben csak apróságokat, napi friss árut – mint például a kenyér vagy tej – vásárolnak – mondta az édesanya. A 8 éves kisiskolás és a 18 éves középiskolás is digitális oktatásban vesz részt jelenleg. Azt vették észre, hogy több élelmiszer fogy, de még így is marad a pénztárcában egy minimális összeg a hónap végére. Ez annak tudható be, hogy kissé átalakultak náluk is a pénzköltési szokások – emelte ki Etelka. A 18 éves lánya most kevesebb ruhát vesz magának és kevesebb zsebpénz is kell. A család elég gyakran kirándul a szomszédos országokba, mint Szlovákia vagy Lengyelország, ezek a kiruccanások most nincsenek. Belföldön is sokszor utaznak, de mivel most sem megszállni, sem étteremben étkezni nem lehet, csak elvitelre, ezért az a pénz, amit erre költenének, szintén megmarad.

(A borítóképen: A hosszú bezártság után vágyunk a nyári élményekre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában