A Föld napja 2021

2021.04.22. 14:00

Apró lépések a tudatos életmódért

A környezet megóvásának érdekében minimalizálni kell a fogyasztást és a reklámok, kereskedelmi cégek nyomását.

Apagyi Beáta

Fotó: Shutterstock

Ez a nap bolygónk természeti környezetének megóvására hívja fel a figyelmet. Hazánkban 1990 óta tartják számon.

F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke rávilágított arra, hogy rendkívül fontos az egyéni törekvés a környezetvédelmet illetően, viszont vannak olyan lépések, ahol leginkább csak a társadalmi összefogás segíthet. „Maga a Föld bolygó folyamatos változásban van, amelyhez a kialakult ökoszisztéma, élővilág rendszerint alkalmazkodik. Viszont az ipari forradalom óta, az ipari tevékenységek, a nagyvárosba koncentrált lakosság, a népességszám gyors növekedése az élőhelyek, életfeltételek szempontjából kedvezőtlen hatásokat gyakorolnak. A Föld kezdi elveszíteni öngyógyító képességét, a káros emberi hatásokat ilyen rövid idő alatt már nem tudja kiegyenlíteni. Ennek jeleként száradnak ki a tavak, válik szennyezetté a levegő és alakulnak ki különböző »civilizációs« betegségek, mint például a szív- és érrendszeri, felső légúti megbetegedések vagy a rák. Bár nagyon nehéz, mégis a helyzet javításához a gazdasági, környezeti és társadalmi érdekek együttes figyelembevétele szükséges. Ugyanis, ha az egyiket a másik felé akarjuk emelni, azzal csak negatív eredményeket érhetünk el” – mondta.

Nem világmegváltás

„Az egymásra való mutogatás egyáltalán nem jó kiindulópont. Nem rázhatjuk le magunkról a problémát, egyszemélyes világmegváltásban sem reménykedhetünk, de sok mindent tehetünk.

Egyénileg minden csepp víz felhasználására oda kell figyelni – F. Nagy Zsuzsanna

Magánemberként minden egyes környezetkímélő vagy környezetszennyező tevékenységünket döntések sorozata előzi meg. Eldönthetjük, hogy milyen tisztítószert választunk a mosáshoz, vagy például azt is, hogy az élelmet magunk állítjuk elő, vagy élelmiszerként megvásároljuk, hogy milyen mértékben fogyasztunk állati eredetű termékeket, amelyek előállítása tízszeres vízfelhasználást igényel, holott az egyik legnagyobb probléma a világon az édesvízkészlet folyamatos csökkenése, amely már hazánkat is érinti” – folytatta.

Tudatos életmód kialakítása

„A Zöld Kapcsolat Egyesület fő profilja a szemléletformálás. Ennek megfelelően olyan eseményeket szervezünk, ahol együtt, interaktív módon rá tudjuk vezetni az érdeklődőket arra, hogy gondolkodásmódjukban milyen egyszerű változtatásokat kell eszközölni annak érdekében, hogy tudatosabb életmódot alakítsanak ki. Fontos hangsúlyozni, hogy az apró lépések nagy része nem pénz kérdése, nem ott kezdődik a tudatosság, hogy telepakolom napelemekkel a tetőt, azonban ha erre nincs pénzem, hagyom az egészet. Ott kezdődik, hogy nem pazarlok semmilyen erőforrást, például perlátort szerelek a csapra, amivel máris 50 százalékkal kevesebb vizet fogyasztok. A háztartási hulladékot már a konyhában szétválogatom, aminek köszönhetően 30 százalék mehet a komposztba. Ott folytatódik, hogy minimalizálom a csomagolóanyaggal terhelt fogyasztásom és nem engedek a reklámok, a kereskedelmi cégek nyomásának” – hangsúlyozta.

„Nagyon fontosnak tartjuk az ökológiai lábnyom számításának módszerét, ami segít a családoknak elemezni, hogy milyen jelenleg az ő életformájuk és miben változtathatnak. Ezekre építve egészen az »aha« élményig el tudjuk juttatni a résztvevőket, kiderül, hogy nem is olyan bonyolult. A legfontosabb, hogy a korosztályokat a saját nyelvükön, saját eszközeikkel, közérthetően szólítsuk meg” – tette hozzá F. Nagy Zsuzsanna.

(A borítóképen: A tudatos nevelést már kisgyermekkorban el kell kezdeni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában