fiatal tehetség

2021.04.17. 16:00

Anyukája inspirálja versírásra a 11 éves Sárát

Spekker Sára költeményei középpontjába olyan témákat állít, melyek több figyelmet érdemelnek.

Apagyi Beáta

20210414 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Portré: Spekker Sára versíró kislány.

Fotó: Bujdos Tibor

Sára – bár még csak 11 éves – nem először ír verset. A Miskolcról szóló műve több hónapon keresztül készült, de beérett a hosszú, kemény munka, hiszen a visszajelzések alapján annyira jó lett, hogy Miskolc városünnepén a megyében élők is megismerhetik.

Hosszú távú terv az írás

– Összességében az írás ötletének alapját az anyukám adta, aki a történelem tantárgy aktuális leckéjét feldolgozta számomra verses formában, ezáltal könnyebben meg tudtam tanulni. Megtetszett, így én is nekiláttam rímekbe szedni a gondolataimat egy-egy témával kapcsolatban. Készítettem verset a Balatonról, a szüleimnek, számomra kedves családtagoknak, tanáraimnak. Ezt követően pedig Miskolc miatt ragadtam tollat. Miután elképzelésem szerint összeálltak a sorok, elküldtem osztályfőnökömnek és egyben magyartanáromnak, Czankné Szűcs Ágnesnek, akinek rendkívül tetszett. Ezen felbátorodva úgy gondoltam, hogy talán tetszene az írás a város vezetőjének is, Veres Pálnak, aki a lehető legkedvesebb válaszlevelet küldte meg számomra. A 36 versszakból álló költeményt Miskolc város ünnepén, május 11-én ismerheti meg a közönség.

Anyukája segít

Arról, hogy pontosan milyen módon, még nincs elegendő információm – osztotta meg a kislány. Sára elárulta, ha versírás közben nincs ihlete a következő rímhez, mindig anyukája, Katalin segítségét kéri, aki szintén gyakran közzéteszi közösségi oldalán írásait.

– Édesanyám rendkívül inspiráló számomra. A Miskolcról készült verset azonban azért írtam, mert úgy éreztem, nem jó a megítélése a városnak, legtöbbször csak rossz dolgokkal, történésekkel kapcsolják össze. Azok, akik nem is itt élnek, ez alapján alkothatnak véleményt. Holott nem is tudják, hogy milyen jó például nyáron Miskolctapolcán játszani, nem ismerhetik a Kocsonya- vagy az Operafesztivált, ami a helyiek számára rendkívül jelentős, és a sor itt még persze nem érhet véget. Ezeket az értékeket tárnám a vers olvasói elé. A jövőben is szeretnék még írni olyan dolgokról, eseményekről, helyekről, amelyek nagyobb figyelmet érdemelnek. Az írás a kreativitás megélése mellett számomra remek kikapcsolódási lehetőséget is nyújt – mesélte Sára.

(A borítóképen: Spekker Sára az édesanyjától kapta az ötletet az íráshoz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában