kiskecskék

2021.04.27. 12:00

Agancs, Kinder, Csoki és Hópihe remekül vannak

Nagy meglepetésre négyes ikrei születtek a Juhász család Linda nevű kecskéjének.

Apagyi Beáta

Fotó: Juhászné Türke Ildikó

Aki tart kecskéket az bizonyára tudja, hogy ez a szám rendkívül ritka. Ahogy Ildikó elmesélte a fiatalabbak általában egy, míg az idősebbek, tapasztaltabb állatok kettő kiskecskét hoznak világra, de ez természetesen a genetikai adottság függvényében változhat.

– Április elején történt az eset, amikor is Linda nevezetű kecskénknél beindult az ellés folyamata – kezdte a történetüket Ildikó.

Kecskesztorik

– Mindenképp szerettünk volna jelen lenni, egy hajszálon múlt, hogy nem indult el otthonról a család. Amikor meghallottuk a fájdalmas mekegést azonnal az állat „segítségére” siettünk, leginkább megfigyelőként akartunk részt venni. A harmadik gidánál már felkaptuk a fejünket, a negyedikre egyáltalán nem számítottunk, azonban a méhlepény helyett, a csapat negyedik tagja látta meg a napvilágot. Az állatorvos is meglátogatott bennünket mert ahogy ő is fogalmazott, soha nem látott még négyes ellést. Természetesen az már kicsit megviselte a kecskemamát, a magzatburok felszakításában, az állat megtisztogatásában nekünk is aktívan segédkeznünk kellett – tette hozzá.

– Jelenleg két és fél hetesek, szerencsére teljesen egészségesek. Kezdetben azért sem akartuk hírét adni, mivel gyakran előfordul, hogy elpusztul valamelyik kisgida, így nagyon kellett figyelnünk rájuk. A meghatározó pillanatokat videón keresztül rögzítettem, és az érdeklődők számára a Kecske Csatorna elnevezésű YouTube-csatornán tettem közzé, melyet folyamatosan bővíteni szeretnék újabb kecskés tartalmakkal – hívta fel a figyelmet Ildikó.

(A borítóképen: Kecskemama és gidái)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában