Az állatorvos válaszol

2021.03.25. 08:00

Harcban a bolhákkal (is)

A szerek helyes használatától is függ, hogy mennyire lesz hatékony a külső parazitavédelem.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Bár idén hűvös idővel indult a tavasz, a külső élősködőket ez nem zavarja. Olvasóink érdeklődtek róla, hogy mire kell odafigyelni a kisállatok parazitavédelme során.

– A leggyakrabban előforduló külső élősködök a bolhák és a kullancsok, de egyre nagyobb problémát jelentenek a szúnyogok is – sorolta dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos. – A klímaváltozás okozta enyhe telek miatt nem lehet kizárni a közti gazdaként szereplő paraziták jelenlétét a téli hónapokban sem, ezért az a biztos, ha a gazdik folyamatosan odafigyelnek a védekezésre. A kullancsok által terjesztett babéziózis nagyon gyakori az elmúlt 10–15 évben. Ritkábban Lyme-kórt is terjeszthetnek. Az utóbbi néhány évben megjelent a szívféreg, a bőrféreg és a szemféreg is. Az előbbi kettőt szúnyogok, az utóbbit a gyümölcslegyek terjesztik.

Manapság többféle lehetőség is kínálkozik a külső parazitavédelemre, amiről érdemes konzultálni az állatorvossal.

– Léteznek jutalomfalat formájában adható tablettás készítmények, ezek 4–12 hétig hatékonyak. Forgalomban vannak az úgynevezett spot-onok vagy más néven rácsepegtető oldatok, illetve kaphatók kiváló minőségű, hosszabb hatástartammal bíró nyakörvek is. A leghatékonyabb védelem érdekében néhány szempontot figyelembe kell venni. Például a kutya szőrhosszúságát és hogy milyen gyakran úszik vagy fürdik az állat. Hosszú szőrű kutyusnál a nyakörv vagy a csepp lehet, hogy nem érintkezik megfelelően a bőrrel a nagy szőrzet miatt. Vízimádó ebeknél pedig célszerűbb a nyakörvet választani. Fontos tisztában lenni, hogy az adott készítmény melyik parazita ellen véd. Általában a kullancs elleni készítmények bolha ellen is jók, de nem minden esetben óvják meg kedvencünket a szívférgesség ellen – hangsúlyozta az állatorvos.

Oda kell figyelni a védelmi az eszközök és szerek helyes használatára.

– Nagyon fontos, hogy rendszeresen kapják a kutyák az adott készítményt. A rácsepegtető oldatokat ne a szőrre, hanem közvetlenül a bőrre, több helyre cseppentsük. Lényeges, hogy olyan testrészre tegyük, ahonnan nem tudja az állat lenyalni, általában a nyaktájékot javasoljuk. A tablettáknál azt ajánljuk, hogy étkezés után vagy közben adjuk a kutyának. Figyeljünk rá, hogy biztosan megegye az egészet. A nyakörvek mindig érintkezzenek a bőrrel. Ha túl lazán vannak feltéve, nem biztos, hogy kifejtik a megfelelő hatást – magyarázta a kisállatgyógyász.

Kérdezze az állatorvost!

Az Észak-Magyarország Lapunk Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az e-mail-címre várunk.

(A borítóképen: Kellemetlen, ha viszket itt-ott)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában