Inspiráció

2021.01.18. 08:00

Teret adnak az ihletnek

Költészettel foglalkozó képzés indul szépkorúak számára január közepétől online formában.

Detzky Anna

Fotó: Olvasónktól

Új XII. alprogram indul az EduSenior Karantén Képzési Programban A költészet öröme: átélni – átérezni – alkotni címmel, a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány szervezésében.

A program célja, hogy a járvány idején négy fal közé szorult időseknek nyújtson hasznos szabadidő-eltöltési formát online, és inspirálja őket az alkotásra. Az EduSenior Program működési elvei szerint minden hónap elején e-mailben küldik el az érdeklődőknek az újabb szakmai anyagokat, olvasmányokat, videókat, feladatokat. Ezek tanulmányozására 15 nap áll rendelkezésre, amelyeket ebben az esetben január 20-ig, a címre várják kitöltve. Az alprogram koordinátora dr. Bodnár Ildikó, a Miskolci Egyetem nyugalmazott egyetemi docense, akinek élete és munkássága élő példa az aktív és tevékeny időskorra és az idősödés művészetére, vele beszélgettünk.

– Az alprogram célja, hogy tudatosabban is a költészet felé fordítsuk az érdeklődőket. Megtapasztalhassák, hogy mennyire sokat adhat a versolvasás és rímfaragás, különösen ezekben a nehéz időkben, amikor keveset tudunk kimozdulni – mondta dr. Bodnár Ildikó, a Miskolci Egyetem Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék nyugalmazott docense. – Az új alprogram ötletét az adta, hogy a Szenior kreativitás – „Szárnyalj szabadon!” című másik alprogramra, amely több művészeti ágat fog össze, nagyon sokan jelentkeztek irodalmi alkotással. Pár hónapja magam is bekapcsolódtam az EduSenior Programba, és az élethosszig tartó tanulás gondolata nagyon megragadott.

Versalkotóképzés

Az alprogram résztvevői megismerhetik a költészet alapjait.

– Abban tudok segíteni a szépkorúaknak, hogy megismertetem velük a különböző rímképleteket és ritmusokat, illetve a költői képeket. Viszont maga az ihlet, az magától jön. Létezik egy olyan lelkiállapot, amikor szinte nem lehet nem írni. A képzés valószínűleg egy rövid bemutatkozással indul majd, azt követően pedig e-mailben kommunikálunk majd a résztvevőkkel. Az oktatóanyagokat is így küldöm majd ki. Lezárásképpen pedig összegzünk és megvizsgáljuk, ki mit tanult a kurzus során – magyarázta a nyugalmazott egyetemi oktató.

A klasszikus irodalom mellett kortárs költők művei is terítékre kerülnek a képzésben.

– A költészet már gyermekkorom óta sokat jelent számomra, mert nagynéném rengeteg verset olvasott nekem. Általános iskolában is szerettem szavalni, később középiskolában magyart tanítottam. Majd egyetemen a kisdoktorimat Weöres Sándor lírájából készítettem. Manapság kortárs költőket is nagyon szívesen olvasok. Leginkább az Élet és Irodalomban, mostanában Falcsik Mari és Lackfi János tollából több kifejezetten aktuális költeményt láttam. Ezek tanulmányozására szeretném biztatni az időseket is, akik jellemzően inkább a klasszikusok iránt rajonganak – ajánlotta dr. Bodnár Ildikó.

(A borítóképen: Dr. Bodnár Ildikó az irodalomban segít elmélyedni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában