Kutyatréning

2021.01.28. 16:00

Taníthatjuk mi is a kölyköt

A kutyák nevelésében segítségünkre lehetnek az állat természetes ösztönei.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

Az első kutyás gazdik számára kihívást jelenthet, hogyan neveljék meg az újdonsült családtagot, különösen, ha még kölyök. Gyakorlott kutyatréner segíti tanácsaival az olvasókat a kérdésben.

Ösztönzés jutifalattal

– A kiskutyák automatikusan elkezdenek tanulni, amint hozzánk kerülnek. Ahogy minket figyelnek, minden igyekezetükkel azon vannak, hogy beilleszkedjenek – mondta Margóczi Adrienn kutyatréner. – Az elsődleges az, hogy mindennel megismertessük a kicsit, és nyugodt körülményeket biztosítsunk számára. Aztán hagyjuk, hogy a saját tempójában kezdjen el kibontakozni. Amennyiben egy idősebb eb is van a portán, akkor utánzással nagyon sok mindent elleshet tőle, de a nevelés alatt jobb, ha különválasztjuk őket. Ha a kölyök megkapja az első oltásait, érdemes beíratni kutyaoviba, hogy szocializáljuk. A nevelés a szemkontaktussal indul, amit díjazzunk jutalomfalattal, majd ezzel párhuzamosan mondhatjuk a nevét is. Így rögzül benne, hogyha hallja ezt a hangsort és odafigyel, akkor valami jó fog vele történni.

A szobatisztaság az egyetlen dolog, amit nem kell csemegével jutalmaznunk.

– Szinte magától történik a szobatisztaság kialakulása, hiszen a kutyák tiszta állatok. Egy kölyköt érdemes 3-4 óránként kiengedni a kertbe, vagy elmenni vele sétálni. Ő ilyenkor magától elvégzi a dolgát, amit nem kell külön megjutalmaznunk. Ezt követően betehetjük a saját helyére, ahol kaphat enni. Így megszokja, hogy ott nyugalomban lehet. Már nagyon pici kortól képesek szinte bármit megtanulni, például ül, fekszik, helyben maradás megalapozása. A testi fejlettségük szab ennek határt, mert akadályt még nem tudnak ugrani, és rövidebb ideig képesek koncentrálni. Nem jó bármire is kényszeríteni a kutyát, mert akkor negatív visszacsatolás fog tapadni az eseményhez. Inkább vezessük rá, hogy mit kell tennie. Például, ha a feje fölé tartjuk a jutalomfalatot, akkor neki úgy lesz kényelmes elvenni, hogy leül. Hogyha közben kimondjuk a vezényszót, akkor ismétléssel apránként megtanulja az ül parancsot. A helyes időzítés nagyon fontos, hiszen ha nem konkrétan az ültetést dicsérjük meg, akkor összezavarjuk – magyarázta a szakember.

A jutifalat mellett simogatással, egy játékkal vagy az okos, ügyes szavakkal is megdicsérhetjük kedvencünket, ha korábban már elsajátította, hogy ezek a kifejezések jót jelentenek.

– Az alap engedelmességi feladatok egy részét csak séta közben lehet megtanítani, amihez először a nyak­örvet kell megszoktatni a kölyökkel. Ezt követően szerezzünk be egy hosszú, tízméteres, nem flexi pórázat, ami az állat biztonságát is garantálja. Ezzel már a kertben is lehet gyakorlatozni, mielőtt nyílt terepre mennénk, a gyere parancs ismétlésével. A behívást később ingergazdag környezetben is érdemes kipróbálni. Az apportírozás fajtától függően eltérő időt vehet igénybe. A játékos állatok, akik szeretnek labdázni, zsákmányt üldözni, nagyon gyorsan megtanulják, de másoknak lassabban mehet. Ezt egy másik labda felmutatásával érdemes megtanítani a hozd vezényszó ismétlésével, amit akkor kap csak meg a kölyök, ha érte jön és elengedi azt, ami nála van – hangsúlyozta a kutyakiképző.

(A borítóképen: Via kutya és Mia cica Adrienn-nel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában