Útmutatás

2021.01.02. 07:00

Párkapcsolati tanácsok a lelkésztől

A könyv azért született meg, mert jelenleg a házasságok jelentős része válással végződik Magyarországon.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Megjelent Dérer Zsolt legújabb kötete, amely a férfi és nő kapcsolatát elemzi, fiatal pároknak nyújt iránymutatást, segít eligazodni a házasélet útvesztőjében. A putnoki református lelkész könyvének bizonyos részei a szexualitást sem mellőzik, amelyért – elsősorban a hölgyektől – számos pozitív visszajelzést kapott az elmúlt időszakban.

Kapcsolatban boldogan

Dérer Zsolt most már több mint két évtizede házassági tanácsadóként is dolgozik, a felgyülemlett tapasztalatait pedig úgy érezte, hogy meg kell osztania a párokkal. Elsősorban azért, mert a mai trendek azt mutatják, hogy a kapcsolatok jelentős részre szakítással végződik.

– Azoknak készült ez a könyv, akik házasságban vagy párkapcsolatban élnek, és szeretnék az életüket boldogságban tölteni – szögezte le előre putnoki otthonában Dérer Zsolt. – Azt tapasztaltam, hogy a mai világban a párkapcsolatok komoly vesztésre állnak. A házasságoknak legalább a fele válással végződik, de ha megvizsgáljuk a fiatalabb generációt, akkor ez az arány sokkal rosszabb. Akik harminc, negyven, ötven évet leéltek egymás mellett, azok már vélhetően nem hagyják el a másikat, viszont a huszon­évesek esetében egész más a helyzet. Nagyon nehezen alkalmazkodik ez a generáció, nem tudnak összecsiszolódni, nem értik meg a másikat. A médiában, filmekben megjelenő téves, életképtelen modelleket követik, amiket a saját mindennapjaikba nem tudják átültetni. Ez pedig idővel a kapcsolatok, házasságok szétziláláshoz fog vezetni.

Dérer Zsolt a kötetben számos tanáccsal igyekszik ellátni a fiatalokat és azokat a középkorú, idősebb párokat, akiknél valamilyen rés keletkezett a házasságon. A református lelkész, házassági tanácsadó szerint az egyik legfontosabb dolog, hogy a férfi megértse, mire vágyik a nő, a nő pedig azt, hogy mi számít leginkább a fontosnak a férfi számára.

Megismerni a másikat

– Azt tapasztaltam, hogy a többség saját magából indul ki, ez pedig nem jó – tette hozzá Dérer Zsolt. – Azt adja a párjának, amit ő is szeretne, amire vágyna, de nem vagyunk egyformák. Nyilván a szeretet, a békesség, a megértés, az együttérzés egyértelműen közös. Vannak viszont olyan dolgok, amelyek a férfiak és a hölgyek életében egyértelműen eltérnek egymástól. Itt elsősorban a szexualitásra kell gondolni, hiszen az imént felsoroltak mellett bizony ennek is komoly jelentősége van egy jó párkapcsolatban, házasságban. Olyan együttlétekre van szükség, amelyeket mindkét fél élvez. Ugyanakkor nagyon lényegesek a közös célok, eredmények és értékrendek is, és a megszokás. A rangsorban előbb a szerelmet hagyjuk el, pedig ennek nem kellene feltétlenül elmúlnia, majd szépen sorban a többit is, végül a párok már nem bírják egymást elviselni, így inkább elengedik egymás kezét. Dérer Zsolt könyve segít abban, hogy megértse egymást a férfi és a nő. A tapasztalatait papírra vetve azt is leírja, hogy a felek miként tehetik egymást boldoggá, mert erről az emberek többségének sajnos csak elképzelései vannak, vagy még az sem.

Nyíltan a szexualitásról

– Amiben egészen más ez a kötet, mint a többi, hogy beszélek benne a szexualitásról is – fogalmazott Dérer Zsolt. – Lelkészként ugyanis olyan dolgokat is elmondtak nekem, amiket másoknak nem feltétlenül kötnének az orrára. Elsősorban a hölgyek érzik magukat elhanyagolva, de ezt nem merik elmondani a párjuknak. A férfiak pedig ezért akár úgy is érezhetik, hogy ebből a szempontból ők mindent megtesznek a kapcsolatuk sikeressége érdekében. A nők 30 százaléka soha az életében nem élte át az orgazmust, ebbe a könyvbe viszont bekerült egy olyan anyag, ami ebben is segít a gyengébbik nem képviselőinek. Nagy dilemmám volt, hogy lelkészként szóljak erről a témáról, vagy sem. Foglalkoztatott, hogy mit szólnak majd hozzá az egyházi vezetők és a hívek. A feleségem viszont támogatott benne, azt mondta, hogy az olvasók nagyon hálásak lesznek. Az eddigi visszajelzések egyértelműen őt igazolják, hiszen nemcsak ezzel a fejezettel, hanem az egész könyvvel kapcsolatban rengeteg pozitív visszajelzést kaptam eddig is. Bízom benne, hogy a tanácsoknak köszönhetően sikerül a válságban lévő házasságokat jó irányba terelni. Ha a párok megfogadják az iránymutatásomat, akkor az elmúlt időszak munkája már nem volt hiábavaló.

(A borítóképen: Dérer Zsolt református lelkész, házassági tanácsadó a legújabb kötetével)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában