tésztafajták

2021.01.17. 11:00

Olaszország, a tészták hazája

A változatos formavilágú olasz tészták ízét csak a hozzájuk társított szószok befolyásolják.

Apagyi Beáta

Forrás: Stock

A penne az egyik legismertebb olasz tésztafajta. Nevét az íráshoz használt, ferdére vágott libatoll hegyről kapta. Ez a vágási mód nemcsak szebbé teszi a csőforma tésztát, de nyitottabbá is válik a belső felület arra, hogy a szósz bejusson a belsejébe.

Fotó: Stock

Legismertebb formája a felületén bordázott penne rigate, ennél ritkább a sima felületű penne lisce verzió. A bordázott felületű penne rigate kiszorította a piacról a sima felületű penne liscét, így utóbbi ritkaságszámba megy. A sima felületű penne lisce kevésbé fogja meg a szószokat, így darabosabb, hússal teli szósz a legalkalmasabb hozzá.

A magyarok számára nehezen kiejthető tagliatelle jelentése kicsi metélt, származása Emilia-Romagna tartományból eredeztethető. Átlagos mérete: 0,8 milliméter vastag és 10 milliméter hosszú.

Fotó: Stock

A metélt tészták ősatyja, minden más tésztának a mérete ehhez igazodik. Vannak nála keskenyebbek, a taglierini, és nála szélesebbek, a pappardelle. Általában a hagyományoknak megfelelően tojás hozzáadásával készül. A házilag készítettnek búzaliszt, míg a kereskedelmi forgalomba szántnak pedig durumbúzaliszt az alapja. Házilag az egyik legkönnyebben és egyben a leggyakrabban elkészített tésztaféle.

Hullámok és locsolócső

A Lombardiából származó raviolinak magyarul „becsomagolni” a jelentése. A tésztalapok közé csomagolt töltelék a teljesség igénye nélkül lehet hús, tenger gyümölcsei, sajt, gomba, zöldség.

Fotó: Stock

Amire érdemes odafigyelni, hogy a választott szósz ne legyen erősen fűszerezett, határozott ízvilágú, mert az ilyenek elnyomják a töltött tészta saját jellegét. Szószokat a töltelék milyensége alapján választhatunk hozzá.

A locsolócső méretű tölthető cannelloni származási helye ismeretlen, jelentése „nagy nád”.

Fotó: Stock

Ha „igazi” can­nellonira vágyunk, a legegyszerűbb, ha meggyúrt tésztából lasagne­méretű lapokat készítünk, és megtöltjük, amivel szeretnénk; szósszal nyakon öntve sütőben süthetjük.

A hullámok jelentésű cellentani származási helye Dél-Olaszország, átlagos mérete 25 milliméter.

Fotó: Stock

A makarónifélék családjába tartozik, amely rendkívül változatos méretű és formájú. Lehetnek rövidek, hosszúak, egyenesek, görbültek, csavartak, hullámszerűek, mint a cellentani is. Használhatjuk szinte akármire, készíthetünk belőle tésztasalátát, de köretként és sült tésztaként is megállja a helyét a tányéron.

A farfalle ősi tésztafajta, Észak-Olaszország területén híresült el. Ezt a tésztaformát téglalap alakú, fodrosított szélű tésztalapocskákból alakítják ki úgy, hogy középen összecsippentik.

Fotó: Stock

Ha ezt a teljes kiőrlésű durumlisztből készült integrale tésztát választod, akkor az egészségeddel különösen tudatosan törődsz.

A közönséges durumlisztből készült tésztákkal megegyező kalória-, zsír-, szénhidrát- és növényirost-tartalom mellett kétszeres, illetve háromszoros mennyiségű B1-, B2-, B3- és B6-vitamin-tartalomhoz, ezenfelül többszörös vas-, magnézium-, réz-, foszfor-, mangán- és szelénbevitelhez juttatod a szervezeted. Elsősorban tejszínes szószokkal társítva érdemes felhasználni, vagy egytálételként számtalanféle szósszal sütve.

(A borítóképen: Színek, formák, ízek igazi kavalkádját adják az igazi olasz tésztafajták)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában