Nosztalgia

2021.01.01. 19:00

Miskolc Clevelandben, 1902-ben

Ilyen volt a város több ezer kilométer és közel 120 év távlatából.

Hajdu Mariann

Hátoldal: Grünwald Ignác kiadása, Miskolc Futott Postabélyegzõ kelte: 1911

Fotó: mitmiskolcadhatott.blog.hu

„Miskolcz város szép helyen van/ Mert az Avas felette van...”, idéz egy korabeli dallamot az újságíró, aki hosszú cikket írt a clevelandi Szabadság című újságba. Az írás 1902-ben jelent meg az Egyesült Államokban magyar nyelven. Jelentős számú magyar élt akkor Clevelandben (1995-től Miskolc testvérvárosa egyébként), valószínű, a szerző a megyéből vándorolhatott ki.

A cikket a Mit Miskolc adhatott blogon találtuk. Nagy Attilától, a blog szerzőjétől megtudtuk, egy kolléganője hívta fel a figyelmet rá – Attila egyébként a Herman Ottó Múzeum munkatársa, de helytörténeti jellegű írásai rendszeresen olvashatók a blogon.

– Az nem derült ki, hogy ki lehetett a szerzője – mondta. Valószínű, újságíró, és nagyon jól ismerte a várost.

40 ezren éltek itt

A cikket olvasva szinte sétálhatunk a századforduló városában. Ír Miskolc történetéről, de a legérdekesebb az, ami neki közelmúlt volt, de nekünk már történelem. Kiderül, a város lakóinak száma 40 ezer, magyarországi viszonyokhoz képest nagy kereskedőváros és vasúti gócpont. Mesél a 12 évvel korábbi filoxéráról, ami elpusztította Miskolc szőlőit, pedig előtte az avasi, tömérdek pince tele volt borral. „Nyári estéken visszhangzott az Avas a vidám borozó társaságok dalaitól, harminc pinczénél is húzta a cigány, egy banda rendesen 3-4 felé oszolva”, írja. Több anekdotával fűszerezi a cikket, felidézi például a miskolci kocsonya sztoriját, de kicsit másképp, mint ismerjük. Megtudjuk, a város büszkesége a Kossuth-szobor, van villamos közúti vasútja, modern gőzfürdője, vágóhídja a Sajó partján és – fogalmaz – fájdalom nagy csomó kaszárnyája.

„A főbb utczákon gázt, egyebütt azonban még csak a petróleumot használják. Legnagyobb hátránya, hogy egyenes és széles utczái, valamint terei nincsenek”. Beszámol az 1878-as nagy árvízről, ami Miskolc nagy részét akkor romba döntötte. Megtudjuk, „egy nagy gőzmalom, két gép-, néhány téglagyár, ezek a nagyobb iparvállalatai”. Megírja a város más részeinek, így a „Mindszent”, az „Akasztó domb”, a „Danyi völgy”, meg a „Bábonyi bércz” történetét. A sorokat átszövi a város iránti mély szeretet, amit árnyal, hogy az írás több ezer kilométerre innen született.

(A borítóképen: Avasi mulatság – korabeli képeslapon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában