Növényvédelem

2021.01.21. 15:00

Kapjanak figyelmet a fák

Ha már kellemesre fordul ismét az időjárás, akkor használjuk ki a fák érdekében.

Fotó: Shutterstock

Még éjszakára sem jósolnak fagyokat a következő napokra, napközben pedig januárhoz képest kifejezetten jó időnk lesz, ez pedig különösen alkalmas arra, hogy figyelmet fordítsunk a kertünkben, udvarunkon álló fákra.

A gyümölcsösben megkezdhetjük az idősebb csonthéjasok és bogyósok metszését. Főleg a ritkításra és az ifjításra alkalmas ez az időszak. A repedezett, elhalt kérget kaparjuk le. Ügyeljünk, ne sérüljön a fiatal kéreg. A kéreg repedéseiben kártevők, kórokozók telelnek át, ezért terítsünk a törzs alá ponyvát vagy fóliát, hogy a leszedett kérget össze tudjuk gyűjteni.

Fontos feladatok

Lekenhetjük a fák törzsét mésztejjel, hogy megvédjük az erős téli napsugárzástól. Kisebb lesz így a hőmérséklet-ingadozás, a fa kérge pedig nem reped be. Vágjuk ki az idős, beteg, terméketlen gyümölcsfákat, mert állandóan jelenlévő fertőzésveszélyt jelentenek a mellettük lévő fákra. Vágjuk le a sérült, letört, fertőzött (monília, tűzelhalás, vértetű, pajzstetvek, szúbogarak) károsítókkal fertőzött, elszáradt ágakat. A levágott részeket minél előbb semmisítsük meg.

A moníliával fertőzött gyümölcsmúmiákat szedjük le, égessük el. A kórokozóktól megtámadt vesszőket az egészséges részig vágjuk vissza. (Virágzáskor ez már késő lehet.) A sebeket kezeljük például Fagél, Fadoktor anyaggal. Fertőtlenítsük a fűrészt, ágvágó ollót.

Az idő még megfelelő arra is, hogy átnézzük a kerítést, ha szükséges, javítsuk. Ez különösen a vadjárta helyeken fontos.

Minden zárat, ajtópántot, hasonló mozgó alkatrészt olajozzunk, zsírozzunk, hogy a télen ne rozsdásodjanak. Erre a gépzsír a legalkalmasabb, tartósabb, mint az olajozás. A függő lakatokra bőrből, műanyagból helyezzünk „tasakot”, hogy a tél folyamán ne érje nedvesség.

(A borítóképen: Vágjuk le az elszáradt ágakat, vesszőket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában