kerti gépek

2021.01.16. 08:00

Itt a téli karbantartás ideje

Egyre több gépet használunk a kerti munkák során, ezek is igénylik a törődést a téli holtidőszakban.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

December elején drasztikusan lecsökken azon ház körüli munkák száma, amelyekhez kerti gépekre van szükség. Éppen ezért eljött az ideje annak, hogy elvégezzük az eszközök karbantartási feladatait.

Az általános tisztítás elvégzése mellett fordítsunk különösen nagy figyelmet arra, hogy a benzinmotoros gépeknél az üzemanyagokat minden esetben távolítsuk el, és egy kannában szállítsuk el olyan helyre, ahol befogadják, illetve gondoskodnak a további tárolásáról. Ezt ugyanis tavasszal már semmiképpen sem szabad újra felhasználnunk.

A víz a nagy ellenség

– Az üzemanyag etanolt tartalmaz, aminek van egy nagyon rossz tulajdonsága: a levegőből a vizet megköti. A kerti gép tankjában is van valamennyi levegő, ennek a nedvességtartalmát beszippantja, melynek eredményeként a benzin szétesik könnyű és nehéz részekre – mutatott rá a KertÉRTŐK podcast adásában Bodor László, az Andreas STIHL Kft. műszaki marketingmenedzsere. Hozzátette: sajnos egy egyszerű rázást követően már nem áll helyre az optimális halmazállapot, az üzemanyag paramétere teljesen megváltozik, ami káros hatással jár az eszközökre, tönkre teszi a karburátort és más alkatrészeket is.

Beh Mariann kertápolási szakértő a kisebb kerti eszközök, kiegészítők karbantartásáról sem feledkezik ilyenkor el. A metszőollók késeit alkohollal fertőtleníti, illetve az olajozást is ekkor végzi el.

– A kerti kesztyűket is kimosom, hiszen nemcsak az a fontos, hogy az eszközeink jó állapotban legyenek, hanem az is, hogy védőfelszereléseink is munkára készek legyenek – húzta alá.

Optimális hőmérsékleten

A STIHL kertészeti szakértői szerint az akkumulátoros eszközök esetében nagy gondot kell fordítani a megfelelő tárolási körülmények biztosítására. Az optimális töltöttségi szint hosszabb tárolás esetén 20-40 százalék között van, a kivehető akkumulátoros gépeknél pedig elegendő, ha csak az akksit távolítjuk el, 5-10 fok körüli helyiség már megfelelő az akkumulátor számára. Azt javasolják, hogy az elektromos gépeket is tisztítsuk meg, mielőtt eltennénk őket a télre.

Olajcsere és késélezés

– A tisztítás során ne feledkezzünk meg a szellőzőnyílásokról sem, mert ezek a rések könnyen eltömődhetnek az apró növényi részekkel. A szellőzőnyílások takarításához használjunk kis kefét – tette hozzá Bodor László, aki kiemelte azt is, hogy novembertől márciusig a szervizeknek több ideje van a bevitt gépek karbantartására. Ilyenkor érdemes a fűnyírógépeket elvinni olajcserére, késélezésre, így tavasszal megfelelő géppel vethetjük bele magunkat a kerti feladatokba.

(A borítóképen: Az olajozás, tisztítás a kerti gépek túlélésének záloga)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában