koronavírus

2021.01.15. 20:00

Az elsők között oltatnák be magukat

Az idősek többsége már várja, hogy megkaphassa a vakcinát, így végre személyesen is találkozhassanak.

Detzky Anna

20201231 Balassagyarmat A balassagyarmati Kenessey Albert kórház munkatársai megkapták a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát az intézet oltópontján 2020. december 31-én. Fotó: Ladóczki Balázs LB Nógrád Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Ladóczki Balázs

A nyugdíjasok nagy többsége oltáspárti a koronavírus elleni védekezésben, akikkel korábban, a regisztráció kapcsán beszélgettünk. Most arról tudakozódtunk, honnan informálódnak a témában.

– Országos szövetségünk a közösségi médiában tájékoztatja a tagszervezeteket a koronavírussal kapcsolatos legfrissebb információkról – mondta Szőnyi Gáborné, a Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Városi Szervezetének elnöke. – Január 19-én 10 órakor pedig dr. Falus Ferenc tüdőgyógyász, korábbi tiszti főorvos tart nekünk online előadást az oltással kapcsolatban. Emellett a helyiekkel magam is rendszeresen beszélek telefonon ilyen ügyben. A legtöbben a televízióban is követik a híradásokat, de az aprófalvakban élőkhöz kevésbé jutnak el az információk. Összességében elmondhatom, hogy az én környezetemben a szépkorúak szeretnének az elsők között lenni a beoltottak között, örülnének már a részleges védettségnek is. A jelenleg elérhető vakcinát megbízhatónak tartják.

A gyerekeik motiválnak

A középkorosztály a legmotiváltabb az oltás tekintetében.

– Tagjaink között viszonylag nagy számban vannak internethasználók, de újságot is olvasnak és rendszeresen nézik a híradásokat a televízióban – foglalta össze Vida Lászlóné, a Dél-Borsodi Idősügyi Tanács elnöke. – Telefonon tartjuk egymással a kapcsolatot a járvány időszakában is, és gyakori beszédtéma az oltás. Érdekes módon nálunk a legidősebb korosztály tagjai, akik 70–80 évesek, kevésbé motiváltak abban, hogy beoltassák magukat, mint az 50–60 évesek, akik még kevesebbet éltek. Ettől függetlenül sokan el fognak menni. A többség már regisztrálta magát. Több nyugdíjast a gyerekei beszéltek erre rá. Azzal kapcsolatban pedig, hogy ki melyik oltásban bízik, többet nyom a latba az, hogy az adott személy melyik gyártó országgal vagy néppel szimpatizál jobban, mint ténylegesen az oltás megbízhatósága.

Több információ kellene

Érezhető némi bizonytalanság az idősek körében az oltások típusával kapcsolatban.

A szépkorúak a jelenleg elérhető vakcinát megbízhatónak tartják – Szőnyi Gáborné

– Nálunk a többség oltáspárti, és már regisztrálták magukat levélben vagy interneten. Nagyrészt a fiatalabb hozzátartozóik segítették ebben őket – fejtette ki Greutter Zoltánné, a Martinkertvárosi Nyugdíjas Egyesület elnöke. – Tehát amint lehet, megyünk oltatni. Elsősorban a televízióból, az újságból és szájhagyomány útján tájékozódnak az egyesületi tagok a járvánnyal, illetve vakcinákkal kapcsolatos legfrissebb hírekről, eseményekről. A vakcinák fajtáját tekintve azonban sajnos kevésbé vagyunk jól informáltak. Nem tudjuk, hogy mi köztük a különbség, úgyhogy ezen a téren részletesebb tájékoztatásra lenne szükségünk. A hivatalos kommunikáció szerint nincs lényegi különbség az egyes oltástípusok között. Mégis bizonyos fajtákat például az Európai Unióban jobban favorizálnak, úgyhogy ezen a téren bizonytalanok vagyunk. Alapvetően azt reméljük, hogy a már beérkezett, illetve most érkező oltóanyagból fogunk majd kapni.

Információs portál

Egyértelműen oltásra biztatják idős tagjaikat a nyugdíjas­szervezetek.

– A napi négy-öt ezer fős olvasottságú honlapunkon folyamatosan tájékoztatjuk nyugdíjasklubjainkat a járványügyi helyzettel kapcsolatos tudnivalókról. Mindenkit arra biztatunk, hogy éljenek az ingyenes oltás lehetőségével – hangsúlyozta Teszárovics Miklós, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének elnöke. – Közösségünk, családunk, barátaink és a környezetünkben élők iránt érzett felelősség is ezt diktálja. A vakcinák típusaival kapcsolatban ellentmondásos információk jutottak el a közvéleményhez, ezért van egy kis félelem bennünk némelyik oltóanyaggal kapcsolatban. Viszont az egyértelmű, hogy mindenki szeretné beoltatni magát, várja az oltást, és akiknél rákérdeztem, azok már mind regisztráltak. Ennek az is az oka, hogy nagyon szeretnének minél előbb személyes programokon részt venni.

(A bortóképen: A védőoltás megkezdődött. A térségünkben élő idősek jelentős részben már regisztráltak, hogy megkaphassák – mondták el szervezeteik képviselői)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában