Egészség

2021.01.17. 17:00

Alattomos módon, tünet nélkül támadó betegség

Idejében elvégzett szűrővizsgálat és korai diagnózis esetén komolyak a gyógyulási esélyek.

Forrás: Shutterstock

A Nemzeti Rákregiszter elérhető legfrissebb (2017-es) adatai szerint az összes diagnosztizált férfi rákbeteg közül minden tizedik rosszindulatú prosztata-, míg minden huszadik szintén rosszindulatú húgyhólyagdaganatban szenvedett.

Fiataloknál gyakoribb

Bár a hererák a teljes lakosság körében kevésbé gyakori, de ha a negyven év alatti korosztályt tekintjük, akkor ez a betegség viszi a prímet. Vannak, akik már csak az egyértelmű problémák jelentkezésekor keresnek fel egy urológiai szakrendelést, ami többnyire késői diagnózist jelent. Mindhárom rákbetegség esetében egyértelműen kijelenthető, hogy a korai diagnózis sokszorosára növeli a gyógyulás esélyeit, ám az is világos, hogy ezt csak a rendszeres szűrővizsgálat teszi lehetővé – nyilatkozta dr. Merth Gábor, az Affidea Férfi Egészségközpont szakmai igazgatója. A hererák a legkönnyebben felismerhető, hiszen ebben az esetben a here bizonytalan megnagyobbodása, ritkán kellemetlen diszkomfort érzések észlelhetők. Ha az ellenoldali here is valamilyen bántalmat szenved, az kihathat a nemzőképességre. A hererák többnyire a fiatal férfiakat támadja meg, akik még gyermekvállalás előtt állnak. A szűrővizsgálatok megkezdése így már 18 éves kor felett javasolt. Még fontosabb a rendszeres szűrés 50 év felett, amikor gyakoribbá válik a prosztata- és húgyhólyag rák. Ezek a betegségek eleinte semmilyen tünettel nem járnak, később azonban olyan problémák jelentkeznek, amelyek más kórképekkel is összekeverhetők.

Fájdalommentes, biztonságos

A prosztata betegségeinek felismeréséhez és elkülönítéséhez szükséges szövettani mintavételre számos módszer létezik. Ezek közül a legmodernebb az MR fúziós biopszia, amely az akár gyulladásokkal vagy veszélyes fertőzésekkel is járó hagyományos mintavételezéssel ellentétben a legpontosabb képet adja.

Az esetek többségében nincs panasz, így véletlenül merül fel a prosztatarák gyanúja. Egy fizikális vizsgálat, egy laborkontroll, vagy akár egy ultrahangkép alapján is fény derülhet a betegségre. – mondta dr. Póth Sándor, a BEK Privát Urológiai Osztályának vezető főorvosa. A fúziós mintavétel során MRI segítségével létrehozunk egy 3D-s prosztatamodellt, amelyen megjelöljük azokat a területeket, amelyek gyanúsak a rák szempontjából. Ezzel az eljárással nemcsak, hogy milliméternyi pontossággal lehet mintát nyerni, de szinte nullára csökkenthető a fertőzésveszély és a beteg nem érez fájdalmat – hangsúlyozta a szakorvos.

Jó, ha idejében felismerik

Ha valakinél beigazolódik a prosztatarák gyanúja, de a daganat még korai stádiumban van, akkor nem lesz szükség műtétre. Mivel ezzel a módszerrel meghatározható a rák pontos helye, a páciens állapotától függően a kezelőorvosnak számos lehetősége van.

(A borítóképen: Az egészség folyamatos karbantartása a férfiak számára is kiemelten fontos)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában