Nyugdíjasklubok Országos Szövetsége

2020.12.03. 16:30

Történelmet írtak

Emlékkönyvet jelentetett meg a Nyugdíjasklubok Országos Szövetsége jubileuma alkalmából.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

A rendszerváltás évében alakult meg a Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége. Célja, hogy társadalmi munkában összefogja az önszerveződő idősközösségeket. A szervezet 30 éves jubileuma alkalmából egy ezer példányban megjelent emlékkönyvben foglalta össze az 1989 és 2019 közötti éveket. Az országos hálózathoz ma 1300, csak a megyénkbeli kirendeltséghez 78 klub, illetve idősek otthona tartozik. Országos szinten ez körülbelül 120 ezer, megyei vonatkozásban 2700 tagot jelent.

Kinyílt előttük a világ

– Az Életet az Éveknek Szövetség célkitűzése mindig az volt, hogy összetartsa a nyugdíjasokat. Alapítóként elmondhatom, hogy a kezdet kezdetén nagyon sokat tettünk azért, hogy a kistelepüléseken is lehetőséget kapjanak az idősek, ahol sokan magányosak voltak – emlékezett Szőnyi Gáborné, az Életet az Éveknek Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Városi Szervezetének elnöke. – Bár korábban is léteztek önszerveződő szépkorú közösségek, de nagy célokat nem mertek kitűzni maguk elé.

Szőnyi Gáborné klubvezetőként jó lehetőséget látott az induló szövetségben.

– 1986-ban még baráti társaságként működött a később országossá alakult nyugdíjas-ernyőszervezet. A Borsodvíznél dolgoztam, és az egykori munkatársakból szerveződött nyugdíjas közösséget vezettem, amikor elindultunk. A volt kollégákkal a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Személyesen ismertem Knoll István filmrendezőt és operatőrt is, aki járta az országot, hogy összefogja a szépkorúakat. Három év alatt nagyon sokan léptek be testületileg ebbe az idős baráti körbe. Aztán már a vállalati nyugdíjasklubok és vidéki kisközösségek részvételével szövetséggé alakultunk. 1989-ben vette fel a jelenlegi Életet az Éveknek nevet a szövetség, amelyet az ötletgazda egy azonos című, nyugdíjasoknak szóló televíziós műsoráról kapott. Knoll István 1998-ban bekövetkezett haláláig töltötte be az elnöki pozíciót – idézte fel a megyei elnök.

A szervezeten belül hamar kialakultak a megyei elnökségek.

– Első körben a helyi önkormányzatok felé népszerűsítettük az idősek ügyét. Javasoltuk, hogy érdemes lenne nyugdíjasklubokat toborozni, vagy a már működő szépkorú közösségeket felkarolni. A legtöbb településen sok segítséget, a művelődési házakban termeket kaptunk. Később pedig, amikor már meggyökeresedtek a klubjaink, rendszeresen látogattuk őket. Nekem például nincs autóm, úgyhogy tömegközlekedéssel jártam be a megyét. Havonta klubvezetői értekezleteket tartottunk, és megbeszéltük az aktuális programokat. Mindenhol szívesen fogadtak. Mivel egész életemben emberek között forogtam, így nagy örömemet leltem ebben a munkában. 1994 és 1999 közötti tevékenységemért kitüntetést is kaptam a szövetségtől – mesélte.

Művészet és utazás

Knoll István munkáját két másik nagy formátumú személyiség is segítette.

– A mozgalom olyan alapértékekre épül, mint az együttműködés, a szolidaritás, a hűség, az önkéntes munka, a kultúra értékeinek megőrzése, a szabadidő hasznos eltöltése. Az elején még az idősek érdekeinek pártpolitikától mentes képviseletét is felvállalta, de erre később más szervezetek alakultak. Emellett

az Életet az Éveknek Szövetség nagy hangsúlyt fektet a művészetek ápolására, ami Krizsán Sándor népi táncos, népművelő alapítótag nevéhez fűződik. A pávakörök televíziós vetélkedőjére anno helyi nyugdíjas közösségek, -klubok álltak össze, amelyek később együtt is maradtak. Versíró közösségek szintén alakultak, és még versesköteteket is adott ki a szövetség. Balatonfüreden és Sopronban rendeztünk művészeti versenyeket. Sípos József pedig az idősek üdültetését intézte többek között Berekfürdőre vagy Cserkeszőlőre önkéntes segítséggel. Egyike volt azoknak, akik megalapozták az idősbarát szállodai szolgáltatásokat. Rengeteg jó hangulatú kirándulás szerveződött még – tudtuk meg.

Telefonos ügyelet

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet 60 emlékkönyvvel gazdagodott.

– A születésnapi kiadványt azok a klubok kapják meg ingyenesen, postázva, amelyek hozzájárultak a megjelenéséhez. A koronavírus-járvány alatt szövetségünk központi és regionális elnökségei is csökkentett nyitvatartással, telefonos kapcsolattartással működnek. A helyi klubvezetőkkel online is tartjuk a kapcsolatot, vagy rövid időre személyesen találkozunk. A szövetség honlapja folyamatosan frissül, hírlevele továbbra is elkészül. Viszont ez utóbbi egy ideje csak interneten keresztül érhető el, ami a kisnyugdíjasok számára gyakran nehézséget jelent – számolt be Szőnyi Gáborné.

(A borítóképen: Szőnyi Gáborné a most megjelent emlékkönyvvel és kitüntetésével)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában