Adventi időszak

2020.12.20. 16:00

Szeretet-befőttesüveg az idei ünnepváráshoz

Idén hatványozottan figyeljünk családtagjainkra, magunkat sem kihagyva a sorból.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Az ünnep előtti időszak, amennyire izgalmas a kicsiknek, legalább annyira fárasztó és stresszes a nagyoknak. Juhász Zsófia, család- és párkapcsolati terapeuta néhány ötlettel látott el. Ezek alkalmazásával nyugodtabbá tehető az adventi időszak és megélhető a várakozás lelki szépsége.

– Idén a gyerekek mellett a család összes jelenlévő és távoli tagja kerüljön fókuszba! Aki távol marad, kapja meg a legfontosabbat: az élő szót, hiszen minden féltett családtagnak szüksége van az eleven kapcsolatra. Ha van rá mód, menjünk el a nagyszülőkhöz – ha csak a házuk elé állva énekelünk el egy karácsonyi dalt, azzal is rengeteg örömet szerezhetünk nekik. Az együtt lévők pedig átszervezhetik kicsit a megszokott mindennapi rutint és adhatnak egymásnak valami mást is a becsomagolt ajándékokon kívül: több figyelmet, törődést, segítséget. Ehhez szolgálok most néhány praktikával – vezette fel Zsófia.

– Az első legyen az úgynevezett szeretet-befőttesüvegek elkészítése. Lássuk el az üvegeket a családtagok neveivel és írjunk össze 24 napra néhány percben teljesíthető, egyszerű felajánlásokat, amikkel támogathatjuk az adott családtag mindennapjait. Lehet benne például segítség a házimunkában, felmosás, cipőpucolás, nyak- vagy talp­masszázs. Ezek után írjunk egymásnak szeretetrecepteket saját magunkhoz. Fogalmazzuk meg, hogy mi esne jól számunkra, minek örülnénk. Miután mindenki felírta a saját maga kívánságát, helyezzük ezeket is egy dobozba, és ebből is lehet húzni rendszeresen a hónap folyamán. Így a család összes tagja megélheti azt, ahogy teljesülnek a kívánságai – javasolta.

Évösszegzés

– Ha van rá mód, étkezzen a család többet együtt! Törjük meg a rutint, és anya helyett legyen mindig más felelős a finom fogásokért! A falatozás után, pihenésképp tartsunk mesedélutánt! A család apraja-nagyja készüljön fel, és mesélje el a többieknek, mi volt a legszebb, a legnehezebb, a legviccesebb, a legszomorúbb neki az idei évben, és mit vár a következőtől. A gyerekek le is rajzolhatják élményeiket. Biztosan remek témafelvetések kerekednek belőlük egy jó beszélgetéshez –mondta a terapeuta.

(A borítóképen: Boldog óra: együtt készül a vacsora)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában