helyi értékek

2020.12.20. 15:00

Sátoraljaújhely rejtett „csodáit” fedezik fel

Értékes online tartalmakat gyártanak a helyi értékekről.

Apagyi Beáta

Forrás: ÉM

Évtizedekkel ezelőtt élők téglákba vésett nevei, ma már üresen álló bódé, amely régen könyv­pavilonként funkcionált – csak néhány azok közül a Sátoraljaújhelyen található kincsek közül, amelyekről az ott élők nem is tudnak, vagy olyannyira vált mindennapjaik szerves részévé, hogy már meg sem ragadja a pillantásukat.

A Petőfi Irodalmi Múzeum szervezeti keretei között működő, Sátoraljaújhelyen található Kazinczy Ferenc Múzeum munkatársai azonban most ezekre a helytörténeti értékekre 3–4 perces videók segítségével hívják fel a nagyérdemű figyelmét.

További ötletek

Gánóczi Gábor, a produkció vágója elmondta, hogy a járványhelyzetben a múzeum legtöbb tartalma átköltözött online felületekre.

– Így született meg a Rejtőzködő Értékeink-videók elkészítésének ötlete is, amelyeknek a Facebookon való heti megjelenéséért egy ötfős csapat dolgozik. Van, aki kutatómunkát végez, míg mások a szerkesztésért, vágásért, operatőri feladatok ellátásáért felelősek. Tíz anyagot rögzítettünk előre, de körülbelül még 50 rejtett érték bemutatását tervezzük. A videók célja, hogy továbbra is érdekességekkel, információkkal lássák el a közösségi oldalunkat követők táborát. A helyiektől, az itt született, de már nem itt élőktől is számtalan megerősítést, pozitív visszajelzést kapunk a munkákkal kapcsolatban. Azonban az idősebbek mellett a fiatalok érdeklődését is szeretnénk felkelteni. Erre használjuk a kereskedelmi csatornák műsoraiban és reklámokban is helytálló képi világot – osztotta meg az Északkal.

Körülbelül még 50 rejtett érték bemutatását tervezzük – Gánóczi Gábor

– A teljes stáb örül annak, hogy a közönség rendkívül jól fogadta az újdonságot, a korábban megszokott videósorozatok mellett. További terveink között szerepel a következő évben egy újabb, Gondolatok a raktárban címmel. Amelyben a múzeum raktárába engedünk majd bepillantást, és az ott lévő kincseket fedezzük fel és mutatjuk be. Remélhetőleg hasonló érdeklődés övezi majd ezt a kezdeményezésünket is – tette hozzá bizakodóan Gánóczi Gábor.

(A borítóképen: Gánóczi Gábor és Körmöndi Zoltán [a produkció szerkesztője] a téglába vésett neveket vizsgálják)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában