Ajándékozás

2020.12.11. 19:30

Jó ajándék a videójáték

A magyar háztartások négyötödében van lejátszásra alkalmas eszköz.

Pap Gyula

Forrás: shutterstock

A koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozás és a digitális oktatásra történő átállás kapcsán felmerült, vajon milyen hatással volt ez a videójátékozással töltött időre: a megkérdezettek közel 40 százaléka vallotta, hogy gyermeke, párja, lakótársa vagy ő maga többet játszott ez idő alatt.

A magyar háztartások négy­ötödében van videójátékra alkalmas eszköz, a Budapest Bank kutatásában a videójátékokkal kapcsolatos kiadásokat vizsgálta, és a megkérdezettek nagy többsége mondta, hogy található a háztartásukban valamilyen játékkonzol, illetve videójátékra alkalmas asztali számítógép vagy laptop. A válaszadók mintegy negyven százaléka mondta, hogy elsősorban ők használják, egyharmaduk esetében a gyermekük, közel húsz százalékban a párjuk. Alacsony számban, de van, ahol lakótárs játszik vele inkább.

Együtt játszanak

Márton gyerekkorában Nintendóval kezdte, később nyergelt át a PlayStation különböző verzióira. Asztali számítógépen is játszott egy időben, de a különböző kiegészítők elavulása miatt konzolra váltott. Sokat nyomott a latban a programok beszerezhetősége, illetve az egyes játékfejlesztői iskolák marketingstratégiája kiegészítve a felhasználók közötti intenzív tapasztalatcserével. Legutóbbi PS-konzolját egy akció során vette, kártyával fizetett, és rögtön beszerezte hozzá az azóta kedvenccé vált programokat. A rajongás öröklődik, kisfia is rákapott a dolog ízére, különösen az együtt játszás/versenyzés tudja lekötni bizonyos ideig.

A felmérésben a válaszadók átlagosan negyede még nem tudja, vesz-e új eszközt a következő fél évben, ötödük azonban igen, ők jellemzően laptopot vennének. A Nintendo készülékek kivételével a válaszadók átlagosan az 50–150 ezer forintos árkategóriában gondolkoznak. Az asztali számítógépet és laptopot vásárlók ötöde mondta, hogy ők 200 ezer forint feletti összeget szánnak erre a beruházásra, ennek egyik oka vélhetően az, hogy ez egyfelől alapvetően magasabb árkategóriájú „műfaj”, másfelől ezeket az eszközöket videójátékozáson kívül más célra is tudják használni. A Play­Stationt vásárlók közel ötöde a 150–200 ezer forint közötti kategóriát jelölte meg, ez utalhat az új generációs konzolra is, amelynek mindkét változata épp ebben az árkategóriában mozog. Az Xbox esetében érdekes, hogy ugyanannyian jelölték a 100–150 ezer forintos sávot, mint a konkurens konzol esetében. A 150–200 ezres kategóriát csak fele annyian jelölték, ugyanakkor itt valamivel magasabb az 50–100 ezer forintos sáv aránya.

Az új generációs konzolok iránt világszerte akkora a kereslet, hogy a készletek szinte percek alatt elfogytak a kereskedőknél, és sokan vannak olyanok, akik a megjelenés napja után hetekkel jutnak hozzá az előre megrendelt konzolhoz. Az érintett válaszadók háromnegyede mondta, hogy nem rendelte elő a készüléket.

(A borítóképen: A videójátékok népszerűsége töretlen)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában