megemlékezés

2020.12.14. 15:30

Elhunyt polgármesterre emlékezett a képviselő

79 esztendős korában elhunyt Füzérradvány rendszerváltás utáni első polgármestere, Czili Mátyás.

Bódisz Attila

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Forrás: kormany.hu

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője az Északnak azt mondta, sokat dolgozott együtt a település fejlesztésén az egykori polgármesterrel, akit munkásságáért köszönet illet elsősorban a füzérradványi polgárok, de az egykori hegyközi állami erdészet, aztán a volt tüdőszanatórium orvosai és betegei, valamint a radványi Károlyi-kastélyt felügyelő örökségvédelem részéről. A honatya szerint az egykori polgármester életének legmeghatározóbb szakasza volt az a húsz esztendő, amit a rendszerváltozás után Füzérradvány elsőként megválasztott polgármestereként 2010-ig betöltött. Úgy véli: ezzel a két évtizeddel történelmet írt a település életében, hiszen Magyarországon azon kevés polgármesterek egyike volt, aki a 40 éves tanácsrendszer után vehette kézbe községe irányítását. Hozzátette: fontos volt számára a lemaradások pótlása az infrastruktúrában, de ugyanilyen előkelő szerepet kapott munkájában a szellemi értékek megőrzése, ápolása, gyarapítása.

Dísztér és koncertek

Az öt ciklus eredményeképpen még felsorolni is sok az a változás, amin keresztül átment a település – értékelte dr. Hör­csik Richárd. Példaként említette a ravatalozó megépítését, az általános iskola, a polgármesteri hivatal, a kultúrotthon és az orvosi rendelő felújítását és korszerűsítését, a hősi emlékmű, a főutcai pincék felújítását, a közvilágítás korszerűsítését, a Millenniumi Dísztér, a szabadtéri színpad, az ifjúsági tábor további fejlesztését, a polgárőrség megalakítását. Úgy látja, Czili Mátyás mindezek mellett Füzérradvány szellemi fejlődésének is előmozdítója volt: kiadta Füzérradvány falukönyvét, megterveztette a község címerét és zászlóját, éveken keresztül a Füzérradványért Alapítvány alelnökeként szervezte a képviselővel közösen közel 20 évig az egész Hegyköz egyik legfontosabb társadalmi eseményeként: az óévbúcsúztató koncerteket, és bekapcsolta a települést a Zempléni Művészeti Napok – ma Zempléni Fesztivál – eseménysorozatába. A honatya emlékeztetett rá: Czili Mátyás 2012-ben a belügyminisztertől átvehette a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést.

(A borítóképen: Czili Mátyás 2012-ben elismerést vehetett át Pintér Sándor belügyminisztertől)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában