Ízvilág

2020.12.21. 15:00

Böjti ételekkel készülve a karácsony ünnepére

Az adventi időszak egyik kedvelt étele a kukoricakása, amit megyénkben zsámiska néven ismernek.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Az idősebbek még emlékeznek olyan húsmentes egytálételreceptekre, amelyeket az úgy nevezett kisböjtben, az adventi időszakban készítettek megyénkben is. Ezek közül az egyik legismertebb a zsámiska, azaz kukoricakása, és a szegények kedvelt étele volt.

– Szívesen készítek húsmentes, zsírmentes ételeket. Különösen azokat, amelyeket könnyű megfőzni, de azért jól lehet velük lakni – mesélte Stofán Elekné Júlia, az Újkazinci Baráti Kör tagja.

– A legtöbb receptet édesanyámtól tanultam még kislány koromban Radostyánban, ami régen bányászfalu volt. Nem a legszegényebb családból származom, mégis szeretem többek között a zsámiskát is, mert a hazai ízeket idézi fel bennem. Akkoriban még házilag daráltuk a kukoricát, mivel a legtöbb családnak saját kukoricaföldje volt. Később is sokat fejlődött még a főzőtudományom, hiszen nyugdíjasként munkát vállaltam egy étteremben Kazincbarcikán. A nagyobb rendezvények előtt néha konyhalányként is a fazék mellé kellett állnom.


Hogyan készül?

Zsámiska hozzávalói:

4 dl víz,

1 dl tej,

1,5 dkg kukoricadara,

nagyobb csipet só

Zsámiska elkészítése:

Feltesszük a vizet főni sóval. Amikor felforr, lassan beleszórjuk a kukoricadarát sűrű kevergetés közben, hogy ne csomósodjon be. 3-4 percig főzzük, mintha lágyabb tejbegrízt készítenénk. Híg állapotában melegen kiöntjük egy mélytányérba, de a levegőn hagyjuk megdermedni. Többféle módon ízesíthetjük. Fogyaszthatjuk tejjel, szalonnazsírral összekevert túróval vagy szalonnadarabokkal. Mások vajat olvasztanak vagy tejfölt pirítanak, és azt adják hozzá. Ha tejjel szeretnénk enni, akkor készítsünk a megdermedt kukoricakása közepébe egy mélyedést, és abba önthetjük bele a hideg tejet.

(A borítóképen: Kukoricakása hagyományosan és újragondolva)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában