2020.12.21. 15:00
Böjti ételekkel készülve a karácsony ünnepére
Az adventi időszak egyik kedvelt étele a kukoricakása, amit megyénkben zsámiska néven ismernek.
Forrás: Shutterstock
Az idősebbek még emlékeznek olyan húsmentes egytálételreceptekre, amelyeket az úgy nevezett kisböjtben, az adventi időszakban készítettek megyénkben is. Ezek közül az egyik legismertebb a zsámiska, azaz kukoricakása, és a szegények kedvelt étele volt.
– Szívesen készítek húsmentes, zsírmentes ételeket. Különösen azokat, amelyeket könnyű megfőzni, de azért jól lehet velük lakni – mesélte Stofán Elekné Júlia, az Újkazinci Baráti Kör tagja.
– A legtöbb receptet édesanyámtól tanultam még kislány koromban Radostyánban, ami régen bányászfalu volt. Nem a legszegényebb családból származom, mégis szeretem többek között a zsámiskát is, mert a hazai ízeket idézi fel bennem. Akkoriban még házilag daráltuk a kukoricát, mivel a legtöbb családnak saját kukoricaföldje volt. Később is sokat fejlődött még a főzőtudományom, hiszen nyugdíjasként munkát vállaltam egy étteremben Kazincbarcikán. A nagyobb rendezvények előtt néha konyhalányként is a fazék mellé kellett állnom.
Hogyan készül?
Zsámiska hozzávalói:
4 dl víz,
1 dl tej,
1,5 dkg kukoricadara,
nagyobb csipet só
Zsámiska elkészítése:
Feltesszük a vizet főni sóval. Amikor felforr, lassan beleszórjuk a kukoricadarát sűrű kevergetés közben, hogy ne csomósodjon be. 3-4 percig főzzük, mintha lágyabb tejbegrízt készítenénk. Híg állapotában melegen kiöntjük egy mélytányérba, de a levegőn hagyjuk megdermedni. Többféle módon ízesíthetjük. Fogyaszthatjuk tejjel, szalonnazsírral összekevert túróval vagy szalonnadarabokkal. Mások vajat olvasztanak vagy tejfölt pirítanak, és azt adják hozzá. Ha tejjel szeretnénk enni, akkor készítsünk a megdermedt kukoricakása közepébe egy mélyedést, és abba önthetjük bele a hideg tejet.
(A borítóképen: Kukoricakása hagyományosan és újragondolva)