Adventi időszak

2020.12.18. 12:00

A közös ünnepléssel pótolják majd a családot

Röviden, de találkozhatnak rokonaikkal karácsonykor a Máltai idősotthonának lakói.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Az idősotthonok számára is másképpen alakul az idei karácsony. A bentlakók egyáltalán nem, vagy csak nagyon rövid időre találkozhatnak személyesen hozzátartozóikkal, hogy ne tegyék ki őket a koronavírus-fertőzés veszélyének. Viszont, ha óvatosan is, de az intézmények valamilyen formában megemlékeznek a közelgő ünnepekről.

Megértőek az idősek

– Kicsit visszafogottabb lesz az idei ünnepünk, de a korábbi évekhez hasonlóan készülünk a karácsonyra idős lakóinkkal, amit december 21-re tervezünk – mondta Szabó Rózsa, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat miskolci idősek otthonának intézményvezetője. – Az adventet is megtartjuk, péntekenként meggyújtunk egy-egy gyertyát, imádkozással, elmélkedéssel egybekötve. A karácsonyi ünnepséget megelőzően lesz egy kis fodrászkodás. Aztán közösen kötözzük a szaloncukrokat, és együtt díszítjük fel a fát. Délután pedig zenés, verses műsort adnak elő a dolgozók az időseknek. Legvégül süteménnyel, és az újévi megemlékezéshez hasonlóan alkoholmentes pezsgővel köszöntjük, majd megajándékozzuk a lakókat. A hozzátartozókkal telefonon és videóhívással lehet tartani a kapcsolatot. Emellett Müller Cecília tiszti főorvos ajánlására az udvaron berendezünk egy fűtött konténert, ahol 20 perces látogatást engedélyezünk, a járványügyi óvintézkedések betartásával. Bár ennek kidolgozása még folyamatban van. Természetesen a nekünk elmondott jókívánságokat is továbbítjuk. November 23-a óta hétfőnként csomagot is hozhatnak a rokonok. Ezeket a kapuban vesszük át és három napra karanténba helyezzük, tehát romlandó élelmiszert nem tartalmazhatnak. Lakóink kicsit szomorúak a rendhagyó karácsony miatt, hiszen augusztus 23-a óta nem fogadhatnak látogatót, de hálásak a 20 percért is. A biztonságot egyébként ők is fontosnak tartják, úgyhogy mindenben együttműködőnek mutatkoznak.

(A borítóképen: Más lesz az idei karácsony, hogy védelmet nyújthassanak a járvány terjedése ellen)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában