2020.11.27. 12:30
Szörp és különleges leves is lehet a vitaminbogyóból
A csipkebogyóból teát, ízletes szörpöt, lekvárt lehet készíteni, de egészséges levest is.
Forrás: Shutterstock
A csipkebogyó a téli időszak egyik legnépszerűbb gyógynövénye. A teája kellemes ízű és frissítő. A csipkebogyót különösen ősszel és télen érdemes fogyasztani, amikor gyakoribbak a fertőző betegségek. Nemcsak azért, mert kitűnően erősíti az immunrendszert, hanem mert bizonyos felső légúti tüneteket is enyhít, például a köhögést, a torokfájást, a nehézlégzést és az orrfolyást. A csipkebogyóban A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin, mely a vas felszívódását is segíti, ezzel pedig a vérszegénység megelőzésében játszik szerepet. Az ízületi fájdalmakat is nagyszerűen lehet kezelni. Rendszeres fogyasztásával visszanyerhetjük az ízületek mozgékonyságát. Védi a szívünket és az ereket, és a koleszterinszint normalizálására is alkalmas. A segítségével hatékonyabban küzdhetünk a magas vérnyomás, a stroke és egyéb súlyos betegségek ellen.
Skandináv kedvenc
Ha szívesen kipróbálnánk valami mást, és nem teaként szeretnénk fogyasztani, akkor levest is készíthetünk a csipkebogyóból.
Hozzávalók:
2 bögre csipkebogyó (lehet szárított is)
1,5 liter víz
15 dkg porcukor
2-3 evőkanál friss citromlé
2-3 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő
Elkészítés:
Alaposan megmossuk a friss csipkebogyót, és kikaparjuk a magvait. Vízben puhára főzzük, majd átpasszírozzuk. Hozzáöntünk másfél liter vizet, és feltesszük főni nagyjából húsz percre, miközben cukorral, citromlével ízesítjük. A lisztet (vagy keményítőt) simára keverjük egy kevés vízzel, majd folyamatos keverés közben hozzáadjuk a leveshez. Melegen és hidegen is finom.
(A borítóképen: Igazi különlegesség a csipkebogyóleves)