Miskolci Egyetem

2020.11.02. 17:30

Négyszázötven külföldi hallgató tanul Miskolcon

A ’80-as években az olajmérnöki képzés miatt jöttek ide a külföldi hallgatók, ma mindhárom műszaki kar népszerű.

Hegyi Erika

20200907 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Tanévnyitó ünnepség a Miskolci Egyetemen.

Forrás: Illusztráció

Fotó: Kozma István

Egyre több külföldi hallgató tanul Magyarországon, van olyan nagy tudományegyetem, ahol négyszer annyian, mint öt évvel ezelőtt. A Miskolci Egyetem is egyre több külföldi hallgatót fogad, tudtuk meg Horváth Zitától, a felsőoktatási intézmény vezetőjétől.

Visszatekintve az egyetem elmúlt évtizedeire, jelezte, a ‘70-es, ‘80-as években volt nagyobb érdeklődés a Miskolci Egyetem iránt, főleg az arab országokból. Akkor az olajmérnöki képzés volt rendkívül népszerű. A rendszerváltás után kicsit visszaesett a külföldi diákok száma, de napjainkban a különböző ösztöndíjak újra segítették a magyarországi tanulásukat.

Megduplázódhat

– Vannak külföldi hallgatóink az üldözött keresztény fiatalok ösztöndíjprogramja keretében, majd 2015-től a Stipendium Hungaricum program támogatásával érkeznek egyre többen. Ez azért is fontos, mert ezáltal nő egyetemünk nemzetközi ismertsége, ennek köszönhetően az önköltséges, külföldi hallgatók száma is. Jelenleg 450 külföldi hallgató tanul a Miskolci Egyetemen, de ez a szám pár éven belül akár meg is duplázódhat – hangsúlyozta az egyetemi vezető.

Rámutatott: ehhez azonban az kell, hogy az intézmény intenzíven tudjon megjelenni a külföldi, felsőoktatási vásárokon, bár ennek most nem kedvez a járvány. Ezenkívül van egy másik lehetőség, az úgynevezett ügynöki rendszer. Szinte minden egyetemnek van szerződése olyan ügynöki irodával, ami külföldi hallgatókat tud toborozni. A Miskolci Egyetem ezzel hosszú évekig nem élt, de a jövőben ezt a lehetőséget is megragadja, annak érdekében, hogy minél több külföldi hallgatót tudjanak a városba vonzani. Azonban az is vonz­erő, ha egy-egy felsőoktatási intézmény megjelenik különböző nemzetközi rangsorokon. A Miskolci Egyetem a közelmúltban kettőre is felkerült, ami megadja a lehetőséget, hogy széles körben megismerhessék az intézményt, sorolta Horváth Zita.

Ösztöndíjak segítik

Megtudtuk azt is, a jelenleg Miskolcon tanuló 450 külföldi hallgató kétharmada valamilyen ösztöndíjjal érkezett, a többiek rövidebb időre Erasmus-program keretében, de vannak önköltséges diákok is, akik fizetnek a tanulmányaikért.

A Stipendium Hungaricum ösztöndíj az Európán kívüli fiatalokat segíti, így tanulnak Miskolcon afrikai és ázsiai hallgatók is. A kínai diákok számát az egyetemen működő Konfuciusz Intézet segítheti, de természetesen a Miskolci Egyetem szívesen fogadja az európai diákokat is.

Megállják a helyüket

A külföldi hallgatók körében legnépszerűbb a három műszaki kar, de a Gazdaságtudományi Karon, az Állam- és Jogtudományi Karon, valamint a Bölcsészettudományi Karon is tanulnak.

– Külföldi hallgatóink jól megállják a helyüket. Természetesen vannak kivételek, ahogy a magyar hallgatók között is, de a jellemző az, hogy szorgalmasan tanulnak. A képzés nyelve angol, de a magyar nyelvvel is ismerkednek. Úgynevezett alumnirendszert működtetünk körükben, melynek keretében közös programokat szervezünk számukra – tette hozzá Horváth Zita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában