füstmentes világnap

2020.11.19. 13:30

Kevésbé árt, de nem egészséges

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock

Az elektromos cigarettát egy kínai férfi, bizonyos Hon Lik találta fel 2003-ban a hagyományos cigaretta alternatívájaként. Egy évvel később az új eszköz már megjelent a kínai piacon, két évvel később pedig már külföldön is.

Az elektronikus cigaretta olyan egyszer használatos, vagy utántöltő flakonnal és tartállyal, illetve egyszer használatos patronokkal utántölthető elektronikus termék, amely szopókán keresztül nikotintartalmú pára fogyasztását teszi lehetővé. Három generációjuk ismert.

Az e-cigaretták a szájba és a felső légutakba szívott gőz révén juttatják el a nikotint a szervezetbe. Ezek az eszközök akkumulátoros fűtő­elemet használnak a nikotinoldat melegítésére és gőzzé alakítására. A véráramba juttatott nikotin koncentrációja a felhasználók tapasztalataitól és az e-cigaretta márkájától függ.

Az e-cigaretta használatát a legtöbben a dohányzás okozta egészségügyi kockázatok csökkentése miatt kezdték el, és sokan ennek segítségével szeretnének leszokni a hagyományos cigarettáról. Azonban a dohányosok negyede nem biztos abban, hogy az e-cigaretta kevésbé káros-e, mint a cigaretta.

Segít a leszokásban

A klinikai vizsgálatok azt bizonyítják, hogy hosszú távon a nikotintartalmú e-cigaretta segíti a dohányzókat a leszokásban a placebo (nikotint nem tartalmazó) e-cigarettával szemben. Az azonban még nem egyértelmű, hogy a dohányzásról történő leszokás támogatására az e-cigaretta alkalmasabb-e, mint a nikotinos tapasz.

Mivel még elég rövid múltra tekintenek vissza ezek az eszközök, az e-cigaretta hosszú távú biztonságossága ismeretlen. Egyik tanulmányban sem tapasztalták, hogy az e-cigaretta rövid és középtávú (kétéves) használata során komolyabb mellékhatás jelentkezne. A leggyakrabban jelzett mellékhatás a száj- és torokirritáció, azonban ebből következhet már a szájüregi rákmegelőző állapot, majd a száj- és szájgaratrák.

A houstoni Baylor Col­lege of Medicine szakemberei megvizsgálták, az e-cigaretta gőzének és a hagyományos dohányfüst tartós belélegzésének a tüdőfunkcióra gyakorolt hatásait. Megfigyelésükből, amelyeket egereken végeztek, az derült ki, hogy az e-cigaretta gőzének tartós belélegzése negatív hatással lehet a tüdő normál működésére. A négy hónapon át tartó kísérletet követően a dohányfüstöt belélegző egereknél súlyos, tüdőtágulásnak megfelelő szöveti károsodást és gyulladást tapasztaltak. Ez hasonló ahhoz, ami az embereknél is történik, ha hosszú ideig dohányoznak. A nikotin nélküli e-cigaretta gőzének kitett egerek tüdeje is károsodott, igaz, nem ugyanolyan mértékben, mint amilyet a dohányfüstnek kitett egerek esetében észleltek.

(A borítóképen: Nem biztos, hogy érdemes átszokni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában