legenda

2020.11.22. 15:00

Évszázados homály fedi a Molnár-szikla eredetét

Régmúlt tragédia miatt állhat az országútról is látható fakereszt a Szinva-völgyi szikla tetején.

Fotó: Ádám János

Alsó-Hámor fölé magasodik az a sziklaszirt, amelynek csúcsán már az 1800-as évek óta fakereszt áll. Honnan ered a szikla neve, és miért van rajta a kereszt? – erre kerestük a választ.

Több mint százötven éve foglalkoztatja a történet az embereket. Újságcikk is beszámolt róla: a vízimalom molnárlegénye szemet vetett a csinos molnárnéra, de ő szerelmét nem viszonozta, ezért a legény fájdalmában levetette magát a malom fölé magasodó szikláról.

Mégsem ez a történet maradt meg a miskolciak emlékezetében – olvasható Reiman Zoltán helytörténeti blogjában. – A Molnár-szikla eredetéhez kapcsolódik még egy legenda, és ez a legismertebb. A szigorú molnár lányáról és a fiatal molnárlegényről szól. A két fiatal egymásba szeretett, de a lány apja megtiltotta szerelmüket. A leánykérőt így az öreg molnár kiutasította, de vele együtt a lány is eltűnt. A halált választották: összeölelkezve vetették magukat a mélységbe.

Több eredettörténet létezik, melyek különböző könyvekben, újságokban, internetes oldalakon és nem mellékesen a helyiek szájhagyományában élnek tovább. Reiman Zoltán úgy látja: a XIX. század első harmadában történhetett a szóbeszédet elindító tragédia, ekkor vethette le magát a molnár lánya és a molnárlegény a szirtről a Szinva-völgy mélyébe. Az igazság viszont már talán sosem derülhet ki, így ki-ki eldöntheti, hogy melyik történetben hisz, de egy biztos: a Molnár-szikla legendája foglalkoztatja az embereket.

(A borítóképen: A Molnár-szikla a Bükkben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában