Egészség

2020.11.29. 17:30

Csak átmeneti boldogság

Sokan feladták az egészséges étkezést a vírus második hullámára, pedig tartani kellene magunkat.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: ÉM

A koronavírus-járvány első hullámában sokan próbáltak átállni az egészséges életmódra, de mostanra a többségük ezt elengedte, és a fogyókúra sem elég motiváció számukra. Bocsi Viki táplálkozási szakértő szerint a magyarok jelentős hányada apátiában van a kialakult helyzet miatt, és az élvezeti cikkekkel próbálnak maguknak átmeneti örömöt nyújtani, pedig rá kellene ébredniük, hogy ez a hozzáállás hosszú távon nagyon rosszat tesz a testnek.

Átmeneti öröm

Bocsi Viki eredetileg miskolci születésű, ma már háromgyermekes édesanya, aki jó pár éve a fővárosban él a családjával. Az egészséges táplálkozás terén külföldi és hazai szaktekintélyektől megtanult tudásával szeretne segíteni az embereknek. A táplálkozási szakértő úgy látja, hogy az emberek többségét már nem érdekli az életmódváltás, mindent elfogyasztanak, amitől átmeneti örömük van, a csokoládétól kezdve az üdítőkön át egészen az energiaitalokig, az alkoholig és a cigarettáig.

„Apátiában vannak az emberek az egészségi állapotukat illetően, és a munkahelyek elvesztése miatt mintha beléjük lenne programozva az a mentalitás, hogy az sem baj, ha meghíznak, mert idővel úgysem fognak tudni ételhez nyúlni. Fontos lenne ráébreszteni mindenkit, hogy hosszú távon ez egy lassú halál a testnek, nem az öröm felé való menekülés” – magyarázta. Mint fogalmazott, a helytelen életmóddal szinte észrevétlenül a krónikus betegségek előszobájába kerülhetünk, ami a járványhelyzetben hatványozottan aggasztó, hiszen a vírus a gyengébb immunrendszerűekre nagyobb veszélyt jelent.

Máj, a vitaminbomba

Az egészségtelen ételek fogyasztása csak átmenetileg teszi az embert boldoggá, mert miután a megemelkedett vércukorszintet az inzulin lecsapja, kedvetlen állapot áll elő. „Nem lenne szabad tejet és gyümölcsjoghurtokat sem túl gyakran fogyasztani. Ha már mindenképpen tejtermék, akkor a hosszan érlelt kemény sajtokat vagy a fermentálódott, savanyított tejtermékeket javaslom. Emellett gumósokat, édesburgonyát, burgonyát, gyökérféléket, zellert, céklát és zöld leveles zöldségeket kellene minél többet enni. Ugyan ezek nem érhetnek fel egy chips ízesítésével, de jól el lehet készíteni őket” – fogalmazott. Tápanyagdús ételeket együnk és ne péksüteményeket, mert azok felszívják az amúgy is kevés vagy nem túl erős gyomorsavat. A gyomorsav egyik fő funkciója lenne, hogy kórokozókat öljön. Ehhez savanyú ételek, fermentált zöldségek, patikai gyomorkeserűk, jó minőségű sók kellenek. Gyenge gyomorműködés jele a reflux, vagyis nem ürül kellően, ezt okozhatja a B12 és a vas hiánya.

Tehát fontos, hogy vitaminokat nagy dózisban, szerves szelént, magnéziumot, ómega-3-at és probiotikumot is vegyünk magunkhoz – hívta föl a figyelmet. Ha lehet, kerüljük az étolajokat, a margarint, illetve a túlzott cukorbevitelt. A szakértő a májfogyasztást azonban kötelezővé tenné, mert nincs az a dobozos multivitamin, amiben a májnál több táp­anyag lenne – emelte ki. A húsevéssel kapcsolatban elmondta, hogy az állat izomzatát nem muszáj megenni, de a máj mellett a tojássárgája és a halak rendkívül jót tesznek az emberi testnek. De ide sorolta a hosszan főtt csontlevest is, amelynek terápiás jelentősége van és a májon túl a belsőségeket, melyek fogyasztása szintén jótékony hatással bír. Akárcsak a porcok, hiszen gondoljunk csak nagymamánk húslevesére, amibe a csirke minden része belefőtt – emlékeztetett. A megfelelő minőségű ételek és italok fogyasztása mellett fontos, hogy kialudjuk magunkat, mert ilyenkor a hormonjaink helyre kerülnek, és teljesen máshogy látjuk a világot. Elengedhetetlen a mozgás, akár otthon, pár négy­zet­méteren, akár kint a szabadban, az nem tiltott. Sportoljunk minél többet, a helyes lélegzés soha nem volt még olyan fontos, mint napjainkban.

Életmódváltás kell

Bocsi Viki arról is beszélt, hogy ha valakinek kérdései vannak, kihez forduljon és hogyan kezdjen az életmódváltáshoz. „A változás iránti elhatározás már önmagában nagy szó, de ehhez meg kell hallgatnunk, be kell fogadnunk új nézőpontokat is. A szakértők egyénre szabott táplálkozási és életmódbeli tanácsokkal látják el az érdeklődőket, és ha valaki tartja magát az előírtakhoz, hamar jó eredményeket érhet el” – zárta szavait.

(A borítóképen: Az egészséges étel az egyik kulcs)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában