Avasi Borút Egyesület

2020.11.12. 17:00

Bob herceg a borház udvarán

Vissza az időben – újabb tényekkel gazdagították a történelmi Avasról szóló ismereteket.

2020.07.20. Miskolc A „Miskolc Megyei Jogú Város Foglalkoztatási Paktum Programja” című projektkeretén belül került sor, újságírók számára. Séta az Avasi kilátótól lefelé az Aranykorona Éttermhez ahol ebéd, utána az Avasi Présházba. Fotó: Ádám János ÁJ Észak Magyarország

Fotó: Ádám János

Újabb kiadvánnyal járult hozzá a történelmi Avas értékeinek megismeréséhez az Avasi Borút Egyesület. A közelmúltban jelent meg gondozásukban az Avasi értéktár sorozatuk tizedik füzete. Ebben a borházak történetével foglalkoznak, visszamenve az időben, ameddig csak lehetséges.

Például a Latabár borház

Az Avasi álmok – Borházas tervek közli az építészmérnök Bereczki Zoltán és a történész Kapusi Krisztián kutatásának eredményét. A szerzőpár rámutat: nosztalgikus anekdoták, kedélyes városi legendák ismertek ugyan az avasi pincesorokról, konkrét részleteknek azonban híján van, akit behatóbban érdekelne a hely. Ők a közgyűjtemények feltúrásával, az aktuális látvány és a korabeli tervrajzok, fotók összevetésével vizsgálódtak. A számozás alapján rögzítették mindazt, amit megtudtak, részben az ingatlanok mai tuladonosai, részben a téma iránt fogékony olvasók okulására.

Viszonylag nagy terjedelmet szentel a felütés a három pincesor összefutásánál 1929 és 1940 között működött Bükk-Otthon nevű tursitaszállónak. Korábban itt állt Latabár Endre színházigazgató (1811-1873) borháza és nyaralója. Az örököseitől vásárolhatták meg az újabb tulajdonosok, köztük Tarnay Leona színésznő – a nagyavasi borház udvarán Németh József társulata adta elő a Bob herceget 1903-ban. A vendéglővé alakított épület az operett hőséről kapta a nevét, 1904-től Bob Csárdaként üzemelt. Az újabb tulajdonosváltás következtében lett itt turistaszálló, a már említett időszakban. Nem bizonyult nagyon sikeres vállalkozásnak, a Miskolci Bükk Egylet a nyitás után tíz évvel szabadult volna tőle. Később az épület zöme leégett. A 20. század első felének meghatározó avasi helyszíne jeltelen maradt, mára már semmi sem utal az egykori szép időkre – fogalmaznak a szerzők.

Az Avasi Borút Egyesület nemcsak kiadója az értéktár sorozatnak, de finanszírozza is a kutatásokat. A felelős kiadó, Báthory Csongor az Északnak elmondta: lesz folytatás. Előbb a Miskolci Értéktár avasi vonatkozásait mutatják be, majd a történelmi avasról szóló novellapályázat győztes írásait teszik közkinccsé.

A teljes sorozat beszerezhető az alábbi címen: [email protected]

(A borítóképen: Az öreg Avas jellegzetes épülete, a Polgármester Pince)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában