babamasszázs

2020.11.09. 07:00

Ami a babának és a mamának is jó

A lényeg a szeretet és az érintés által a bizalom és a kötődés kialakítása.

Nagy-Hankó Krisztina

20201105 Miskolc Babamasszázs tanfolyam a Mókusodú Klubban. Fotó: Ádám János/ÁJ Észak-Magyarország

Fotó: Ádám János

A Mókusodúban, a belváros szívében nyugalomra lelhetnek, a kikapcsolódásra vágyó kisgyermekes anyukák. Egyre több olyan kezdeményezés van Miskolcon és a megyében, ahol felismerik azt, hogy a közösség milyen fontos az otthon lévő anyuka számára. Ebben az inspiráló környezetben találkoztunk Kantár Eszterrel, aki babamasszázs tanfolyamot tart. A babamasszázs a szeretetteljes érintés művészete, rendkívül elterjedt és népszerű ma már hazánkban is. Már egészen pici, újszülött babákon is alkalmazható és egy éves korig ajánlott. Számos tanfolyamon oktatják az édesanyáknak, akik a mozdulatokat elsajátítva később otthon önmaguk is elvégezhetik a gyakorlatokat a gyermeken.

Valóban sok tanfolyam van, de olyan nagyon kevés, ahol oktatókat képeznek – mondta Kantár Eszter. Sokat kereste, mire megtalálta a megfelelőt. Eszter jelenleg gyógytornász hallgató, e mellé szeretne minél több kiegészítő képzést elvégezni, minél többfajta tudásra szert tenni ezen a területen. Szívesen foglalkozik emberekkel és segít nekik, ezért is választotta ezt a szakmát. Korábban idősek otthonában is dolgozott. Több generációt áthidalva próbálta már ki magát, de úgy érezte, hogy a legkisebbeknél találta meg a kiteljesedést. Már kicsi kora óta mindig szeretett a kisebbekkel játszani, vigyázni rájuk. Ugyan saját gyermeke még nincs, de úgy érzi van érzéke hozzájuk, és az anyukákkal is könnyen megtalálja a közös hangot, sikeres az együttműködés. Nem jelent gondot az egymásra hangolódás. Hiszen ez egy bizalmi légkör, az édesanyának el kell fogadnia az oktatót, mielőtt a tanácsait követi. Egyfajta pozitív csalódás volt számára, mert igazán ő sem tudta, hogyan fog viszonyulni a csecsemőkhöz – fogalmazott Eszter.

Jótékony hatások

Az oktatás nem csupán a masszázstechnika elsajátításáról szól, magáról a kommunikációról is. Kölcsönhatásokról, melyek létrejönnek a szülő és a gyermek között. A babamasszázzsal rosszat tenni nem lehet, a szülőnek nem kell félnie attól, hogy valamit nem jól csinál – hangsúlyozta az oktató. A testi kontaktus, érintés, a szeretet energia „teszi a dolgát”, a kisbaba kötődését, boldogságérzetét növeli. A babamasszázs számos jótékony hatással rendelkezik. Csak abban az esetben nem ajánlott, ha a gyermek sárgasággal vagy magas vérnyomással, esetleg inzulin rezisztenciával küzd. Illetve ha valamilyen bőrsérülése van. Minden más esetben ajánlják a szakemberek.

Azon túl, hogy kialakul a bizalom, ad egy egészséges magabiztosságot a gyereknek. Jó a fizikai funkciókra, jót tesz a keringésnek és fejleszti a limbikus rendszert, mivel elősegíti az érzelmi fejlődést. Hasfájós babáknál segíti a megkönnyebbülést. Az édesanya is bőven profitál a babamasszázzsal, főleg akkor, ha első gyermekről van szó. Ilyenkor még sok a kétség, hogy mi a jó a babának, hogyan érintse meg, miként kommunikáljon vele. Megtanulják és kölcsönösen felismerik egymás rezdüléseit.

Nincs létszámlimit

Általában a kisebb létszámú csoportokban bensőségesebb a légkör, de annak is megvan a pozitív oldala, ha többen jönnek össze egy-egy foglalkozáson. Többnyire anyukák jönnek, de azért volt már olyan apuka is, aki el akarta sajátítani a babamasszázs alapjait. Azonban, ha csak kisgyermekes édesanyák vannak, akkor rögtön van közös téma, kapcsolódási pont, egymás irányába könnyen megnyílnak. A napi feszültséget, „mint egy kabátot levetik magukról” az ajtón kívül hagyják és a foglalkozáson csak a gyerekükkel foglalkoznak – hangsúlyozta Eszter. Tulajdonképpen ez a legfontosabb cél. Minőségi időtöltés a gyermekkel és kikapcsolódás az édesanyának. Természetesen arra is van lehetőség, hogy csak az anya és babája legyen ott a babamasszázs oktatáson, Eszter minden lehetőségre nyitott és empatikus, van akinek erre van szüksége.

Motivációban nincs hiány

Amikor már kinőnek a csecsemők a babamasszázsból, akkor is van továbblépés. A következő lépcsőfokokat is teljesíteni akarja Eszter, ezért arra készül, hogy nagyobb gyermekek masszázsát is megtanulja és alkalmazza majd, sőt ha erre is adódik lehetőség, akkor oktatni is szeretné Miskolcon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában