Egészség

2020.10.07. 18:30

Számtalan veszély leselkedik szemünkre

Október a látás hónapja, a látszerészek ingyenes vizsgálatokkal várják az érdeklődőket.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

A rövid- és távollátást vagy túllátást, a használandó dioptria mértékét a látszerészüzletekben elérhető szemvizsgálat alkalmával meg tudják állapítani. A rövidlátó csak a közeli tárgyakat látja élesen. A távollátó személy a távoli tárgyakat élesen látja, míg a közelieket homályosan. Az úgynevezett torz látás akkor jelentkezik, amikor a szaruhártya görbületi hibája áll fenn. Mindhárom probléma szemüveggel, kontaktlencsével vagy műtéti úton korrigálható.

A szem elváltozásai

Bizonyos szembetegségeket, azok okát és kezelését érdemes szakorvossal megbeszélni. Gyakran előforduló, sok embert érintő elváltozás az árpa. A szemhéj belső felületén lévő mirigyek gyulladása a belső, a külső felületén található mirigyek gyulladása pedig az úgynevezett külső árpa. Amennyiben gyógyszeres kezeléssel nem gyógyul, műtéti úton távolítják el.

A szürke hályog a szemlencse részleges vagy teljes elszürkülését jelenti. A beteg látása idővel olyanná válik, mintha egy vízfüggönyön nézne keresztül. A szürke hályog legtöbbször egy évek során fokozatosan kialakuló látásromlással járó betegség, mely fájdalommentes, és az öregedési folyamat természetes velejárójának tartják. Egészen fiatal korban is kialakulhat. Rutineljárással, műlencse-beültetéssel kezelik.

A ciszta egy vékony tokkal rendelkező vízzel teli hólyag, amely a szemhéj és a kötőhártya alatt fordulhat elő. Jóindulatú, esztétikai problémákat okozhat. A fibróma jóindulatú elváltozás. A szemhéjon található és igazán a látványa zavaró. Eltávolítása sebészi kimetszéssel történik.

A kötőhártya-gyulladás gyermekek és felnőttek esetében egyaránt okozhat problémát, jele a vörös, gyulladt, égő, könnyező szem. A kötőhártya a szem fehérjét és a szem belső oldalát borító átlátszó, vékony szövet. A gyulladást kiválthatja vírusos vagy bakteriális fertőzés, illetve allergiás reakció is. Típusai szerint létezik fertőző, illetve nem fertőző kötőhártya-gyulladás. Míg a nem fertőző gyulladás valamilyen, a szemet ingerlő környezeti tényezőnek (száraz levegő, füst, huzat) köszönhetően alakul ki, addig a fertőző kötőhártya-gyulladást a nyálkahártyán megtelepedő vírusok vagy baktériumok idézik elő. Antibiotikummal, gyulladáscsökkentő szemcseppel gyógyítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában