Ösztöndíjasok

2020.10.14. 18:00

A kemény munka mindig kifizetődik

Az eredményes hallgatók munkáját igyekszik honorálni a Miskolci Egyetem.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

Kiváló példa erre a TOP 10 elnevezésű ösztöndíj, amelyre az a hallgató válik jogosulttá, aki első helyen jelentkezik a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar képzéseinek valamelyikére, továbbá bekerül az első tíz legmagasabb pontszámmal felvett hallgató közé.

Muzsnay Kinga és Jobbágy Marcell esetében mindkét kritérium teljesült, így közvetlenül a gólyatábort követően, e-mailben értesítették őket arról, hogy elnyerték a TOP 10 ösztöndíjat. A pénzjutalom mellett részt vehettek az évnyitón, amelyen a járványügyi helyzetre való tekintettel csak kevesen lehettek jelen.

Első benyomások

Kinga sok jót hallott a felsőoktatási intézményről. Meggyőző volt számára a gyakran emlegetett családias környezet, a magas színvonalú oktatás, továbbá, mivel a megyeszékhelyen él családjával, akik közül többen is a Miskolci Egyetemen oktattak vagy szereztek diplomát, így a legkézenfekvőbb döntésnek bizonyult. Nem csalódott, azóta is nagyon jól érzi magát, részt vesz a közösségi programokban, legyen szó akár a gólyatáborról vagy épp a balekoktatásról, esetleg csapatépítőkről.

Jobbágy Marcell | Fotó: Ádám János

Marcell miskolci születésű, így neki sem okozott különösebb fejtörést a választás.

– Rengeteg kiváló szakember és professzor tanít, valamint számtalan szintén kiváló szakember került már ki az intézményből. Reál beállítottságomnak köszönhetően választottam a gépészkart, szeretem a matematikát, a számítástechnikát, a fizikai jelenségeket is. Inkább számolok, mintsem magolok. A karon idáig mindenki úgy állt hozzám, mint egy értelmes felnőtthöz: becsületesen, segítőkészen, nem leke­zelően. Nem az a céljuk, hogy a diákokat megbuktassák, hanem minden lehetőséget megadnak az önkiteljesedésre, a tanulásra, de a szakmai tudásból nem engednek – mesélte Marcell. – Kifejezetten élvezem az egyetemisták életet. A felsőoktatási intézmény tárt karokkal fogadott, majd mély vízbe dobott, ami elősegíti a fejlődést – tette hozzá.

Ragad rájuk a tudás

Arra a kérdésre, hogy ilyen eredmények eléréséhez mennyi szorgalomra van szükség, szinte azonos választ adtak.

Muzsnay Kinga |Fotó: Ádám János

– Nem tartom magam szorgalmasnak – kezdte Kinga. – Ha valamit meg kell csinálni, akkor megcsinálom, így amikor biztossá vált, hogy az átlag számít a felvételinél, beleadtam mindent, és kitűnő lettem. Bár a tanulást sohasem hanyagoltam el, igyekeztem a gimnáziumi éveimet úgy tölteni, hogy szórakozásra, kirándulásra több időm jusson; szerencsére gyorsan tanulok. Szüleim mindketten egyetemet végeztek, nem meglepő, hogy én is a diploma elérését tűztem ki célul magam elé, ez motivált. Ők pedig folyamatosan megteremtik hozzá a megfelelő feltételeket – mondta hálásan Kinga.

– A szorgalom tőlem nagyon távol áll – folytatta Marcell. – A Herman Ottó Gimnáziumban is nagyon jól képzett tanáraim voltak. Érthetően magyarázták az anyagot a tanórákon, így otthon kevesebb időt kellett tanulásra fordítanom. Úgy tapasztalom, hogy ami érdekel, az „ragad rám”.A képzés elvégzése, a diploma megszerzése után szeretnék úgy elhelyezkedni, hogy élvezzem azt, amit csinálok, és hasznos legyek a társadalom számára – emelte ki Marcell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában