tehetségek

2020.08.22. 07:00

Ők maguk voltak a történelem

A gárdonyis diákoknak valószínűleg minden augusztus 20-án eszükbe jut majd az István, a király.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Nemcsak ismerkedtek a történelemmel, de ők maguk voltak a történelem szereplői. A miskolci Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola tanulói az elmúlt tanévben részt vettek az „István, a király az iskolába megy” elnevezésű tehetségkutató versenyen. A legendás rockopera egy jelenetének előadásával nemcsak tehetségüket bizonyították, de szinte valósággá vált számukra István király kora. Produkciójuk olyan jól sikerült, hogy a kárpát-medencei versenyben a második helyezést szerezték meg; felkészítő tanáruk Jurákné Veres Ágnes volt.

Az Esztergom jelenet

A gárdonyis diákok az úgynevezett Esztergom jelenetet adták elő. A jelenet úgy kezdődik, hogy Isten békéjét kéri a nép. Majd Istvánt és anyját, Saroltot regösök látogatják meg, szerencsét kívánva az új fejedelemnek. Ám amikor felemlegetik a dicső múltat, Sarolt ezt lázításnak tartja, és elküldi őket. Ebbe a jelenetbe csöppen Laborc, aki Koppány követeként kéri Saroltot azért, hogy az ősi hagyomány szerint Koppányhoz menjen nőül, és ezzel emelje őt fejedelemmé.

A már amúgy is ingerült Saroltot Koppány kérése és Laborc fölényessége felbőszíti, kinyilatkozza, hogy a fejedelmi címet István kapja meg, „tűzzel-vassal, hogyha kell”, majd Laborcot aljas hitszegőnek bélyegzi, és parancsot ad a felakasztására. Laborcot lerohanják és elhurcolják a testőrök, Sarolt pedig maga elé mormolja:„Mit képzel Koppány?!”. E mondatát visszhangozva jelennek meg a haszonleső urak, Sur, Solt és Bese, akik István jóindulatát igyekeznek megnyerni. Istvánra azonban nem hat a hízelgés. Az urak távoztával magába roskad, és enged kétségeinek, ám anyja erőt ad neki.

Gizella eközben egy német kísérőjével, Vecellinnel múlatja az időt. A magát elhanyagoltnak érző fiatalasszony és a harcolni és birtokot szerezni vágyó lovag nem örül István elfoglaltságainak. Asztrik, a térítők vezetője Istvánt teszi meg fejedelemmé, amit a nép ünneplése kísér. A trónra emelés után István imájával Istenhez fordul. Réka feltűnésével a dal duetté alakulva zárja a felvonást.

Igazi tehetségek

Jurákné Veres Ágnes elmondta, a jelenet tanulásakor természetesen elsősorban a művészi produkcióra koncentráltak, a zenére, a mozgásokra és az éneklésre. Azonban a diákok 5. osztályban tanultak a honfoglalásról, István királyról és az államalapításról, úgyhogy a szereplők közül mindannyian tudták, miről szól a rockopera. Azonban tanulni valamiről teljesen más, mint eljátszani. Ha egy gyerek belebújhat István, Sarolt, Gizella vagy Réka bőrébe, az sokkal nagyobb élmény számára, mint a történelemkönyv egy-egy leckéje. Az iskolában egyébként hagyomány, hogy más nemzeti vagy egyházi ünnepek alkalmával is jelenettel vagy passiójátékkal lépnek színre a gyerekek.

Soha nem felejtik

– A kiválasztás után és a próbák alatt igazi tehetségekre találtam. Az előadást megnézték a szülők is, és olyan szívhez szólóra sikerült, hogy a meghatottságtól azok is törölgették a szemüket, akiknek a gyerekük nem is szerepelt a jelenetben – fogalmazott a gyerekek énektanára.

A szerepet vállaló diákok pedig valószínűleg soha nem felejtik el, hogy az általános iskolában előadták az István, a király rockopera egy jelenetét, és hogy ezúttal „ők dönthettek a magyarok sorsáról”.

(A borítóképen: A gárdonyis diákok az Esztergom jelenetet adták elő)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában