Nyáron is elővigyázatosan

2020.06.20. 14:00

Vigyázz, kész, nyár! – és a kánikulabetegségek

Megérkezett a tipikusan nyári jó idő, és ezzel együtt a jellemzően nyári megbetegedések is.

Novák Krisztina

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A nyári kiszáradás elkerülésének érdekében figyeljünk oda a fokozott folyadékfogyasztásra. Nem ez az egyetlen kánikulában jelentkező betegség.

Melegben gyorsan romlik

– A szájon keresztül történő fertőzések közé tartozik a nyáron gyakori szalmonellafertőzés. Ugyanis a baktériumok annál gyorsabban osztódnak, minél melegebb van – tájékoztatott dr. Ujj Róbert felnőttháziorvos. – Ebben az esetben a személyes és a környezeti higiéniára, valamint az élelmiszerek megfelelő hűtésére kell odafigyelni. Nyáron könnyebben romlik meg a fertőzést okozó hús, a tojás és minden étel.

A szalmonellafertőzés jellemző tünete a hányás és a hasmenés. A háziorvos azt tanácsolja, hogy ilyenkor diétázzunk, és megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztásával tehetünk a kiszáradás ellen.

– Jellemzően nyári megbetegedés a napégés és a napszúrás is. Ilyenkor ügyelni kell arra, hogy délelőtt tizenegy és délután három óra között ne legyünk napon, és használjunk megfelelő napfényvédő szereket – folytatta a háziorvos. – Aki azonban még egyáltalán nem barnult az idei nyáron, az bőrtípustól függetlenül az ötvenes faktorszámú napfényvédővel kezdjen.

Dr. Ujj Róberttől azt is megtudtuk, hogy legtöbben elfeledkeznek a fej védelméről. Viseljünk szalmakalapot vagy nyári sapkát, ami megakadályozza, hogy leégjen az arcunk és az orrunk, amit a mindennapokban folyamatosan ér a nap. A megfelelő UV-védelmű lencsével ellátott napszemüveg is fontos, mert megvédi szemünket például a gyulladások és a szürke hályog kialakulásától.

Gombák és kullancsok

A nyári melegben a testhajlatokban – hónalj, combhajlatok és nőknél a mell alatt –, tehát összefekvő bőrfelületeknél az izzadástól is kialakulhatnak különböző gombás fertőzések, ezért használjunk izzadásgátlót, hintőport, és viseljünk jól szellőző pamutruházatot.

Kullancs ellen védekezhetünk magas szárú zoknikkal, ha olyan helyen járunk, illetve otthon mindig ellenőrizzük le a testünket. A darázs-, a méh- és egyéb rovarcsípések is gyakoriak ilyenkor, ezért legyen nálunk mindig valamilyen antihisztamin, akkor is, ha egyébként nem is vagyunk allergiásak, ami segíti, hogy egy csípés esetén súlyosabb allergiás reakció ne forduljon elő.

Hasmenés és felfázás

– Amire célzottan mindenképpen készülni kell, az a tavaszi–nyári kullancsharapás és a kullancs által okozott fertőzések – kezdte dr. Bobkó Géza Szerencsen praktizáló házi gyermekorvos, főorvos. – Erre már van védőoltás, amit érdemes beadatni. Két oltás kell ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, amit május–júniusban ajánlott beadatni, hiszen már megjelentek a kullancsok, és a két oltás között el kell telni legalább három hétnek. A másik tipikus nyári tünetcsoport a hasmenés, ezért erre is érdemes rákészülni hasfogókkal és probiotikumokkal. A felfázást és egyéb húgyúti fertőzéseket leggyakrabban a lakás padlójának kőburkolata okozza. Hiába van meleg, nem szabad hagyni, hogy a gyermek mezítláb futkosson vagy leüljön a kőre. A strandokon pedig a hideg vizű medencéket kell elkerülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában