Ízvilág

2020.06.08. 08:00

A „spárgát csinálni” nem tornamutatvány

A spárga kalóriaszegény, magas rosttartalmú növény, az egészséges étrendbe nagyon könnyen beilleszthető.

Forrás: ÉM

Tartalmaz többek között folsavat, kalciumot, vasat, káliumot, béta-karotint, C-, B1-, B2- és B6-vitamint.

Akár a zöld, akár a fehér spárga mellett döntünk, fontos, hogy csak friss, jó minőségű zöldséget vegyünk, különben rágós, fás lesz az étel. Akkor jó a spárga, ha fényes, lédús, roppanós. A tisztításnál ügyelni kell rá, hogy a spárga hegyében nagyon könnyen megragad a föld, ezért jó alaposan meg kell tisztítani. Érdemes akár beáztatni egy kicsit, majd alaposan megmosni.

A fehéret hámozni kell

Mosás után a spárga szárának alját el kell távolítani, majd a fehér spárgát meg is kell hámozni. A szár aljának eltávolítása roppant egyszerű: hajlítsuk meg a szárat addig, míg a fás rész magától eltörik. A zöld spárgát nem szükséges meghámozni, a fehér szárát (a fej kivételével) azonban késsel vagy krumplihámozóval hámozzuk meg.

Roppanós spárga

A tisztítást követően az egészben hagyott spárgákat tegyük forrásban levő vízbe, és főzzük, amíg megpuhulnak, de még roppanósak. Zöld spárgánál ez 5–7 perc, fehér spárgánál 10 perc.

Amikor megfelelő állagúra puhult, öntsük le róla a forró vizet, és engedjünk rá hideget. Így akadályozhatjuk meg, hogy a spárga a hő hatására túlpuhuljon. A hideg vizet egy pár másodperc után öntsük le, majd tegyük a spárgát egy nagy tálra. Ízlés szerint sózzuk vagy szórjuk meg egy kevés reszelt parmezánnal. Fokhagymás natúr joghurttal meglocsolva is nagyon finom.

(A borítóképen: Június végéig tart a spárga szezonja)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában