hitélet

2020.05.04. 10:00

Nem büntetés – hanem jel

A koronavírus kitörésének lehetséges vallási magyarázatairól beszélgettek a Szólj be a papnak! vendégei.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Miskolcról is ismert a Szólj be a papnak! országos mozgalom, amelynek helyi beszélgetéseit Faggasd a papot! néven a Miskolci egyházmegye szervezi.

„A mozgalom célja, hogy a lelkészekkel, papokkal ne csak a szakrális térben, hanem akár egy kultúrközpontban vagy kávézóban is lehessen találkozni, és feltenni azokat a kérdéseket, amikre kíváncsiak az emberek” – vezette fel Pezenhófer György, a Koronavírus vs. egyház című beszélgetés moderátora, amelyet a Bonum TV segítségével élő adásban körülbelül háromszázan tekintettek meg otthonról.

– A Szólj be a papnak! rendezvényeken olyan társadalmi témákat vetünk fel, amelyek aktuálisak és akár a nem hívőket is érdekelhetik – mondta el lapunknak Rettegi Márk főszervező. – A műsor interaktivitását az adta, hogy az online térben, kommentek formájában lehetőséget adtunk rá, hogy a nézők kérdezzenek.

Az élet nem végcél

Vajon büntetésnek tekinthető-e a koronavírus-járvány? – erre a kérdésre fűzték fel a beszélgetés vezérfonalát.

Dr. Székely János római katolikus püspök azt válaszolta, hogy az ember szabadságot kapott Istentől, de még az anyagvilág sem teljesen determinált. „Nem jó, ha azonosítjuk Istent az anyagvilág eseményeivel és az emberi szabad döntésekkel. Ugyanakkor mélyebb értelemben, ahogy mindenben, ebben a járványban is jelen van a Teremtő. Az életünket most is a tenyerén hordja. Átjárja és létben tartja a világot, és mindannyiunkat vár örök szeretetébe. Tehát a koronavírusra nem büntetésként, hanem a Biblia nyelvével élve jelként kellene tekintenünk. Jó lenne, ha minden ember szívében megszületne ez a bizalom, hogy Istentől jöttünk, és hozzá térünk haza, az emberi életünk nem végcél, hanem úton vagyunk” – fejtette ki.

Az ember kevés

Jakab Bálint református lelkész az ember kiszolgáltatottságára irányította rá a figyelmet, aki a Teremtőnél találhat menedéket. „Amikor baj van, akkor arra valamiféle magyarázatot keresünk. Az egyik lehetséges ilyen, hogy minden történésnek van valami eredője. A koronavírus-helyzet jelzi, hogy az ember nem elégséges önmagának, hanem kiszolgáltatott. A dolgokat, amelyeknek most tanúi vagyunk, nem tudjuk uralni. Semmi sem olyan biztos ma, mint a bizonytalanság, ezért keressük inkább Istennél a biztonságot” – fogalmazta meg.

„A papnak ugyan beszólhatunk, de az Istennek nem, az ő mindenhatósága előtt le kell, hogy boruljunk. Egy nagy figyelmeztetésként élem meg a koronavírus-járványt, hogy egy kicsit végiggondoljuk, hogy az életünknek valójában mi az igazi értelme, és mi a mi felelősségünk” – fűzte hozzá Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész.

(A borítóképen: Jakab Bálint [balra] és dr. Székely János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában