Koronavírus

2020.04.27. 09:30

Hogyan tartjuk most a kapcsolatot?

Egyre jobban változik a viszonyunk a hang és videó alapú chateléssel a járvány kezdete óta. A bezártságnak és elszigeteltségnek köszönhetően egyre többen választják az elektronikus kommunikációt kapcsolattartáshoz.

Bartók Nándor

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Több millió ember tapasztalta meg az elmúlt hetekben, milyen nehéz tartani a kapcsolatot, ha korlátozott a kijárás. Az emberek hozzá vannak szokva, hogy naponta akár több száz arcot látnak, és több tucat emberrel beszélgetnek. A telefonszolgáltatók is próbálnak segíteni a helyzeten, többjük is ingyen mobilinternetet biztosított az ügyfelei részére.

Kényszer

Több munkáltató is rákényszerült, hogy ideiglenesen „bezárja a boltot”, a kevésbé szerencsés dolgozókat pedig elküldték. Sokan szerencsésnek mondhatják magukat, hogy a járvány alatt nem veszítették el munkahelyüket, ezért pedig nem nagy áldozat egy konferenciahívás.

A helyzetből a legtöbbet

Egymást váltják a közösségi oldalakon a csoportképek, melyeken mindenkin fejhallgató van, és csak a fejük látszik. Többen is próbálják kihozni a lehetőségekből a legtöbbet, így a Facebook, Skype és egyéb kommunikációs csatornákon keresztül tartják a kapcsolatot szeretteikkel. Közös ünneplések, virtuális koccintások és családi beszélgetések helyszíne lett több háztartásban is a web.

Átmeneti megoldásból fejlődés

Egyre több az internetes vásárlási lehetőség, majdnem mindent elintézhetünk online, a csekkek befizetésén a bankoláson át, a lottó feladásáig. Emellett új lehetőségek után kellett néznie az önkormányzatoknak és hivataloknak is. Azokon a helyeken is nagy előrelépéseket tettek az internetes ügyintézés kialakítására, ahol eddig nem voltak hasonló tervek.

A digitális oktatásnak a bevezetése pedig esélyt adott, hogy jobban felmérjék a diákok online oktatásában rejlő lehetőségeket. Igaz, vannak helyek, ahol még nem teljesen biztosított, hogy a tanulók napi szinten monitor előtt tanuljanak, jó alkalmat adhat ez az időszak arra, hogy megismerjék, milyen lemaradásokkal küzdenek a családok az informatikai felszereltségek terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában