Egészség

2020.01.11. 17:00

Mindig vigyázzunk a szemünk nedvességére

A szemszárazság vagy szárazszem-szindróma az egyik leggyakoribb szemészeti probléma.

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

A szemfelszínt könnyfilm borítja. A könnyfilm számos folyamatban szerepet játszik, így kiemelten fontos szemünk egészsége szempontjából. Állandóan nedvesen tartja a szaru- és kötőhártyát, oxigénnel és tápanyaggal látja el a külső szaruhártyaréteget, kiegyenlíti a szaruhártya egyenetlenségeit, illetve védi a szemet a kórokozók és egyéb idegen anyagok ellen.

Az egészséges szem másodpercenként nagyjából 1-2 mikroliternyi könnyet termel, amit 8-10 másodpercenként pislogással oszlatunk el a szemfelszínen. Szemszárazság esetén azonban a könnyfilmmel kapcsolatban probléma merül fel, amit a csökkenő könnytermelés, a fokozott könnypárolgás vagy az elégtelen minőségű, összetételű könnyfilm is okozhat. Ilyen esetekben a pislogást követően nem alakul ki szabályos és stabil könnyfilm, vagy a következő pislogásnál korábban szétszakadozik a könnyfilm a szaruhártya felszínén.

Tünetek

Szemszárazságra a következő tünetek utalhatnak: homályos látás, heveny könnyezés, idegentest-érzés, fényérzékenység, szem kivörösödése, viszketése, de nem ritka a szúró, fájdalmas érzés sem.

A száraz szem kezelésének célja a szemfelszín nedvesen tartása és táplálása, az egészséges könnyfilm helyreállítása. Hogy milyen módszerrel szüntethetőek meg a tünetek, az attól függ, mi áll a kiszáradás hátterében. Ha valamilyen alapbetegség, akkor először azt kell kezelni, ezután a szemszárazság akár magától is megszűnhet. A pontos ok meghatározásában mindenképpen kérjük szakember segítségét.

A legtöbb esetben néhány egyszerű változtatással, például párásítókészülék használatával, monitorszűrő szemüveg viselésével, műkönny, szemcsepp alkalmazásával már enyhülhetnek a panaszok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában