Multimédia

2020.01.19. 12:00

Megváltoztatták az egész életünket

Az elmúlt 50 évben az informatikai projektek voltak a legnagyobb hatással a világra.

Szaniszló Bálint

Az internet rakétagyorsaságúvá tette a világot

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az Intel első processzora, a Motorola széles körben elérhető mobiltelefonja és a Google-kereső megjelenése éppúgy formálta a világot, ahogy az első MRI-berendezés megjelenése vagy a vonalkód globális elterjesztése. A Neumann Társaság szerint itthon a kibernetika ötvenes évekbeli meghonosítása, a számítógép-fejlesztés beindulása a hatvanas évek második felében, illetve a hálózatok elméletének matematikai vizsgálata voltak a legnagyobb fontosságú projektek. A legek közül ki nem hagyható a World Wide Web, amely 1993-ban vált nyilvánosan elérhetővé, ma mindenütt jelen van.

Az elsők között

Az Intel első kereskedelmi mikroprocesszora 1971-ben debütált, s mérete miatt elindította a laptopok és mobiltelefonok fejlődését. A Motorola első jól használható mobiltelefonja 1983-ban jött ki, 1 kilós volt és 10 órát működött egy feltöltéssel.

A Google – 1998-ban jelent meg a keresőmotor béta-verziója – hamar túllépett a konkurencián, és ma is a keresések 90 százalékát uralja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában