Kertész

2019.09.25. 15:30

Jönnek az őszi munkák

El kell kezdenünk a télre való felkészülést is a következő hetekben.

Horváth Imre

Metszeni ősszel is kell (illusztráció)

Forrás: ÉM

Az elmúlt hetekben már pedzegettük, ízlelgettük, hogy itt a nyár vége, és bele kell vágni az őszi kerti munkákba, de nem volt napközben rossz idő, jobbára sütött a nap, és az embernek nehezére esik elengedni a nyarat, és elfogadni, hogy jön a nemszeretem időjárás. Azonban már a meteorológiai őszbe is benne járunk, és a jövő héten a szeptemberi lapot is át kell hajtani a naptáron, tehát nincs más hátra, mint elfogadni a tényt, és belevágni az őszi, télre előkészülő munkálatokba, hogy mindennel rendben és időben végezhessünk.

Visszavágás, ritkítás

Azért akad még kifejezetten kertészkedési tennivaló is bőven, nem csak a télre felkészülésnek van itt az ideje, Ilyen például, hogy visszavágjuk az évelőket. A lágy szárú évelőket a fagy elpusztítja. Ha csak nem valamilyen különleges formájú termése, bogyója, maghüvelye van, mely dekoratív, vágjuk vissza, és hordjuk a komposztra őket is.

Az egyetlen metszési feladat, amit ebben az évszakban végezhetünk, az elhalt ágak eltávolítása. A gyümölcsösben azért akad ilyen irányú feladat is: a köszméte- és a ribiszkebokrokat is most kell ritkítanunk, az öreg illetve a sérült, beteg részeket eltávolítanunk. A mogyoró tavasszal gyakran már február végén kihajt, ha ebben az időszakban metszenénk, akkor kárt tehetnénk a virágaiban, ezért ősszel kell a szükséges ritkításokat végrehajtanunk. A ritkítással egy ütemben a tősarjakat is távolítsuk el.

Vizsgáljuk meg a bokrokat és fákat, és a viharkártól sérült, vagy egyéb okból elpusztult ágakat vágjuk vissza. A metszési felületet kezeljük fa sebkezelővel.

Ha a növények közül bármelyik beteg, sérült, fertőzött, szedjük össze, és ha van lehetőségünk rá, égessük el. A komposztra nem ajánlatos tenni, ha csak nem éri el a 70-80 fokot, hogy a vírusokat, baktériumokat elpusztítsa.

Talajmunkák trágyázással

Az őszi időszaknak vannak tipikus feladatai is, ilyen a karbantartás, az őszi ásás, vagy kapálás, na és a trágyázás. Változó, hogy ki miként műveli meg a kertjét, van, aki a mély talajforgatásban hisz, és arra esküszik, míg van, aki csak kapál, és inkább csak átmozgatja kicsit a talaj felső rétegét. Míg egyre többen próbálkoznak a permakultúrával, amelynek keretében sokan egyáltalán nem ássák a talajt, hanem a ráhordott ásványi anyagok, mulcs segítségével termelnek. Akármelyik módszert is alkalmazzuk, itt az ideje, hogy a kiürült ágyásokat megdolgozzuk azzal a módszerrel, amelyet követünk. A trágyát is ilyenkor a legjobb beleforgatni a talajba, főleg, ha szerves trágyáról van szó, így ez is egy feladat.

Ahogy az általános takarítások is: a kerti hulladékot, falevelet, letört ágakat szedjük össze, ez mehet a komposztra, vagy a zöldhulladékos zsákokba. Ugyanez a helyzet a lehulló levelekkel is. Ahogy azt már korábban is írtuk: ha valamelyik fán betegség jelent meg az éven, akkor jobb, ha megszabadulunk az ágaktól, levelektől.

De általában minden kerti, udvari takarítást érdemes mihamarabb elvégezni, és a karbantartási, javítási munkákat is érdemes ősszel elvégezni, mert tavasszal ennél több feladatunk lesz majd. Ha pedig mindenen túl vagyunk, akkor az évet egy alapos, lemosó permetezéssel érdemes zárni, ahogy arról a múlt héten már részletesen írtunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában