mustgázveszély

2019.09.25. 16:00

A pincébe? Csak gyertyával!

Szüret után komoly bajt okozhat a mustgáz. Figyeljenek oda!

Óvatosan a pincében! (illusztráció)

Forrás: AFP

Az erjedés során mustgáz keletkezik. Ez az anyag nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy nagy mennyiségben felhalmozódjon.

A szellőztetés fontos

Évről évre számos esetben riasztják mustgáz miatti esethez a tűzoltókat, holott a balesetek könnyen megelőzhetők lennének.

A balesetek legnagyobb része akkor szokott megtörténni, amikor az ember egy teljesen egyértelműnek látszó dolgot figyelmen kívül hagy – állítja Sándor Zsolt, a miskolci Organikus Szőlőbirtok és Pincészet borásza. Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. Éppen ezért fontos szellőztetni a pincéket, amely a professzionális borászatokban megoldott, a mustgáz elvezetésére rendszer van kiépítve. Általában az erjesztést is előre tervezik.

A gond a kisebb pincékkel van, ahol háztáji jelleggel termelik a bort és nincs megoldva a szellőzés. Előfordulhat, hogy csak leszalad az illető valamiért, elfelejti, hogy éppen erjesztés van, és megtörténik a baj – mondta a szakember. A legegyszerűbb módja a gáz mértékének mérésére a közismert módszer, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi, van-e elég levegő a pincében. Fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben, hanem például egy másfél méter hosszú fémrúdon vagy lapáton tartsuk magunk előtt, és lépésenként haladjunk lefelé! Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincébe menni – hívta föl a figyelmet a borász.

Az első szakaszban lehet jelentős a mustgáz mennyisége, amikor heves erjedés van. Ez lehet néhány nap vagy akár hetek is, a hordók számától függően, amennyiben nincs szellőzőrendszer.

Hívja a 112-t!

A szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

Elveszítheti az eszméletét

A mustgáz egyszerű szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedése – a cukor alkohollá alakulása – során keletkezik. Színtelen, szagtalan gáz, a levegőnél másfélszer nehezebb, ami zárt térben, a levegőt kiszorítva, a padló szintjétől tölti fel a helyiséget. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos állapotot idéz elő a zárt térben. Az oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált is okozhat. Kisgyermekre vagy állatra a legveszélyesebb, hiszen ők a talajhoz még közelebb vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában