Hejőcsaba hírei

2017.10.12. 09:30

Bíróságon a hejőcsabai cementgyár környezeti engedélye

Miskolc - A környezetvédők károsnak tartják a gyár egyes tevékenységeit. Ezért pereskednek.

Miskolc - A környezetvédők károsnak tartják a gyár egyes tevékenységeit. Ezért pereskednek.

A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tanácsa előtt csütörtökön folytatódik a hejőcsabai cementgyárat működtetni kívánó HCM 1890 Kft. egységes környezethasználati engedélyezése ügyében született közigazgatási határozat felülvizsgálata.

Hatályon kívül helyezést!

A perben megtámadott határozatban a hejőcsabai telephelyen egységes környezethasználati engedélyt adtak ki a hatóságok cementipari tevékenység végzésére 2020. november 30-ig.

A felperesek szerint a határozat súlyosan jogszabálysértő, ezért kérik annak hatályon kívül helyezését. A határozatot támadja a bíróság előtt egy környezetvédelmi egyesület is, amely egyrészről sérelmezi azt, hogy az engedély – amely alapján gáztüzeléssel cementet kívánnak gyártani – nem foglalkozik a környező utcákra gyakorolt hatásával, a védőtávolság kérdésével. Szerintük sem belföldön, sem külföldön nincs arra példa, hogy lakott területen belül hulladék-együttégető működhessen, így nélkülözhetetlen a védőterület megléte. Ennek hiányában ugyanis álláspontjuk szerint 35 ezer ott lakó ember levegőjét teszik tönkre tudatosan.

Az egyesület a levegőterheltségi adatok miatt is jogsértőnek tartja a határozatot. Statisztikai adatokkal kívánják alátámasztani, hogy a gyár bezárását követően mennyiben javult a város levegőjének állapota, mely azonban még a gyár működése nélkül sem megfelelő, így a továbbszennyezés nem megengedhető.

A kereset elutasítását!

A társaság szerint a határozat nem jogsértő, valamennyi jogszabályi előírást betartottak, a különböző szakhatóságokat bevonták az eljárásba. A jogszabályi határérték túllépése nem állapítható meg, amennyiben pedig túllépés volt is a vizsgálat során, az nem áll összefüggésben a tevékenységgel, ezért a kereset elutasítását kérik.

ÉM-SZB


[related-post post_id="3495218"]

[related-post post_id="3369956"]

[related-post post_id="3341120"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!