Eb-selejtezők

2019.11.18. 10:27

Élete meccsére készül a magyar válogatott Wales ellen

A magyar labdarúgó-válogatott tulajdonképpen döntőt játszik kedden Wales vendégeként az Európa-bajnoki selejtezősorozatban, ugyanis amelyik csapat nyer, az – a csoportelső horvátok mögött másodikként – kijut a jövő évi kontinensviadalra.

Budapest, 2019. november 15. Dzsudzsák Balázs (b), Nagy Zsolt (j) és a magyar játékosok a Puskás Aréna avatóján játszott Magyarország - Uruguay barátságos labdarúgó-mérkõzés végén 2019. november 15-én. Magyarország - Uruguay 1-2. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Az előjelek nem a legjobbak Marco Rossi szövetségi kapitány számára, mivel felforgatott védelemmel kellene kivívnia a győzelmet. Az olasz szakember a hátsó alakzatból három kulcsjátékosára sem számíthat:

Korhut Mihály eltiltás, Willi Orbán és Kádár Tamás pedig sérülés miatt nem léphet pályára Cardiffban.

Ezzel szemben a szigetországiak legnagyobb sztárja, Gareth Bale éppen felépült a sorsdöntő összecsapásra, egy hónapos kihagyás után szombaton, az Azerbajdzsán vendégeként aratott kétgólos siker alkalmával tért vissza, de a Real Madrid szélsőjén kívül bevethető lesz a Juventusban futballozó Aaron Ramsey, valamint a Manchester Unitedet erősítő Daniel James is.

Bozsik Péter korábbi szövetségi kapitány, az M4 Sport szakértője szerint agresszív, sokat futó ellenfél a walesi válogatott, amelyik technikailag nem áll olyan szinten, mint a múlt pénteki ellenfél, az uruguayi csapat, de a mérkőzés jellege miatt sokkal motiváltabb lesz.

„Örülök, hogy Nagy Ádám visszatér a csapathoz, talán Pátkai Máté is rendelkezésre áll. Vida Máté jól teljesített a korábbi mérkőzéseken, a védelem közepe, Baráth Botond, Lang Ádám pedig a vártnál jobb volt Uruguay ellen, remélem, hogy stabilak lesznek Cardiffban is.

Forró hangulatra számítok, bízom benne, hogy meg tudjuk nyerni a találkozót. Bátran kell játszani és előrefelé védekezni, agresszívan, nem úgy, mint ahogy Horvátország vagy Uruguay ellen kezdtünk”

- fejtette ki.

A csoport másik találkozójának csak akkor lesz jelentősége, ha a walesi-magyar rangadó döntetlennel zárul. Ebben az esetben Szlovákia nevető harmadikként megszerezheti az Eb-részvételt jelentő második helyet az ötösben, amennyiben hazai pályán – a papírformának megfelelően – felülmúlja a sereghajtó azeri csapatot. Ha viszont Nagyszombaton meglepetésre az azeriek legalább pontot szereznek, akkor a magyarok számára a cardiffi pontosztozkodás is azt jelentené, hogy megtartják második pozíciójukat.

A magyar csapat 34 éve nem jutott ki nagy tornára egyenes ágon.

Az 1985-ben sikerrel zárult világbajnoki selejtezőket követően csak az előző Eb-re vívta ki a részvételt, négy éve azonban pótselejtezőn biztosította helyét a kontinensviadalra.

Amennyiben Walesben nem jár sikerrel a nemzeti együttes, akkor jövő márciusban „pótvizsgára” ezúttal is lesz lehetősége a tavaly őszi Nemzetek Ligája-szereplése alapján.

A magyaroknak ez esetben két mérkőzést kellene nyerniük, az elsőt mindenképpen idegenben, az ellenfelekre pedig a pénteki, nyoni sorsoláson derül fény.

Azért nem mindegy, hogy egyenes ágon, vagy pótselejtezőn jut ki a magyar válogatott, mert ha kedden kiharcolja részvételét, akkor akár mindhárom csoportmeccsét a pénteken felavatott Puskás Arénában játszhatná.

Hogy a csoportkörben a németek, vagy a magyarok élvezhetik mindvégig a hazai pálya előnyét, az jövő hét szombaton, a bukaresti sorsoláson dőlne el. Viszont ha pótselejtezőre kényszerül a nemzeti együttes, akkor siker esetén is „csak” kétszer lépne pályára Budapesten, a harmadik meccsét pedig mindenképpen Münchenben vívná a Nationalelf ellen.

Eb-selejtezők, E csoport, 10. (utolsó) játéknap:

Wales-MAGYARORSZÁG, Cardiff 20.45

Szlovákia-Azerbajdzsán, Nagyszombat 20.45

A csoport állása:

1. Horvátország 8 5 2 1 17- 7 17 pont – Eb-résztvevő

2. Magyarország 7 4 – 3 8- 9 12

3. Wales 7 3 2 2 8- 6 11

4. Szlovákia 7 3 1 3 11-11 10

5. Azerbajdzsán 7 – 1 6 5-16 1

Forrás: MTI

Borítókép: Dzsudzsák Balázs, Nagy Zsolt és a magyar játékosok a Puskás Aréna avatóján játszott Magyarország – Uruguay barátságos labdarúgó-mérkőzés végén 2019. november 15-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!