12. Nemzeti Vágta

2019.09.25. 13:29

Kisorsolták az előfutamok sorrendjét

Az október 19-20-i lovas megmérettetésen idén is 72 magyarországi és határon túli település lovasai vesznek részt a fővárosi Hősök terén felállított különleges pályán.

Budapest, 2018. szeptember 16. A nyeregbõl kizuhant, zirci Molnár Gyöngyi lova (j) a Nemzeti Vágta döntõjében a Hõsök terén 2018. szeptember 16-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Szotyori Nagy Kristóf, a Magyar Lovas Szövetség Díjugrató Szakbizottságának elnöke elmondta, hogy idén a Városliget rekonstrukciója miatt tolódott el a megszokotthoz képest csaknem egy hónappal a verseny időpontja. A programsorozat hátterét biztosító ellátást ezúttal a műjégpályán alakítják ki, ehhez viszont szükség van a jelenleg ott lévő tó leeresztésére és a terület előkészítésére – fejtette ki.

A Nemzeti Vágtát minden évben a magyar történelem egy kiemelkedő huszáralakja emlékének szentelik.

Idén Kazinczy Lajos, az 1848-49-es szabadságharc vértanúja előtt tiszteleg a vágta.

Kedves Gyula történész elmondása szerint Kazinczy Ferenc 29 éves fia részt vett a pákozdi csatában, majd a szabadságharcban végsőkig harcolva csak az utolsók között tette le a fegyvert.

A fiatal honvédot 1849. október 25-én végezték ki Aradon, a 15. aradi vértanúként emlékezik rá a történelem.

Az eseményen a korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is lesz nemzetközi futam. A fiatal tehetségek számára újra megrendezik a Kishuszár Vágtát, lesz fogatvágta, hagyományőrző lovas felvonulás, kocsitoló verseny és dámalovaglás. A közönség láthatja többek között a Kassai lovasíjászok és a győri Ördöglovasok bemutatóját is.

A Nemzeti Vágta szombati versenynapja előfutamainak legjobbjai jutnak majd tovább a vasárnapi közép- és elődöntőkbe. A döntő futamot vasárnap este tartják, melyre a középfutamok öt leggyorsabb lovasa jut tovább. Itt már a 2019 leggyorsabb lovasa címért, a győztesnek járó ötmillió forintért, valamint az 1848-as vándorszablyáért futhatnak.

A nemzeti lovas hagyományt felelevenítő rendezvény záró programja a hortobágyi méneshajtás lesz.

Forrás: MTI

Borítókép: a 2018-as Nemzeti Vágta döntője a Hősök terén 2018. szeptember 16-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!