Történelmi emlékverseny

2024.05.30. 15:00

Remekeltek, megnyerték a fehérgyarmati diákok a török–magyar vetélkedőt

A Fehérgyarmati Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjai nyerték azt a történelmi emlékversenyt, amelyet az idei török-magyar kulturális évad keretében rendeztek. A győztes csapat jutalma isztambuli utazás.

MW

A fehérvári diákok győztes csapata isztambuli utazást nyert

Forrás: Maarif Aalapítvány

Fotó: Deák Szabolcs

Az egész országban megmozgatta a középiskolásokat az a történelmi emlékverseny, amelyet a 2024-es török–magyar kulturális évad keretében rendeztek. A vetélkedőn, amelyre az országból 41 középiskola csapata jelentkezett, összesen több mint 120 tanuló vett részt. A keddi budapesti döntőbe, amelyet a Corvinus Egyetemen rendeztek, öt iskola csapata jutott be – közölte a Török Maarif Alapítvány szerdán az MTI-vel.

A háromfordulós országos verseny során a diákok nemcsak a török kultúrába és nyelvbe tekinthettek be, de alaposabban megismerhették a hajdani Oszmán Birodalom sajátosságait, a török kori kereskedelmi útvonalakat, harcművészetet, gasztronómiát, vallást és népszokásokat,

 miközben a feladatok során egyaránt szükségük volt a problémamegoldó képességükre, zenei készségükre, prezentációs ismereteikre vagy kézügyességükre – írták.

A győzelmet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmati Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjai – Jócsák Annamária, Nagy Csenge, Varga Zsolt Szabolcs – szerezték meg, felkészítő tanáruk Miklósné Király Éva volt.

Remekeltek a fehérgyarmati diákok
Fotó: Deák Szabolcs/ Forrás: Maarif Alapítvány

 A nyertes csapat jutalma egy isztambuli utazás – közölték.  

Hisszük, hogy ez a vetélkedő is hozzájárult a magyar-török kapcsolatok erősítéséhez, hiszen egymás kultúráját, vallását, szokásait megismerve könnyebb az elfogadás

 – idézték Ali Çiçeket,  a törökországi Maarif Alapítvány igazgatótanácsának tagját. 

Mustafa Dillioğlu, a magyarországi Maarif Iskolák vezetője a díjátadón megköszönte Törökország budapesti nagykövetsége, a Studium Generale, a Turkish Airlines és más szervezetek támogatását. 

A versenyt a Maarif Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium, a Studium Generale Alapítvány, a Gül Baba Örökség Alapítvány és a Turkish Airlines szervezte. 

A Maarif Alapítvány 52 ország 467 oktatási intézményében van jelen, s több mint 53 ezer tanuló fejlődését, tehetségének kibontakozását segíti. Számos helyen rendeztek a magyarországihoz hasonló kulturális vetélkedőt, amelynek szellemisége mindenütt az egymás iránti elfogadást.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában