Hatalmas elismerés

2023.08.20. 16:40

Egy nemzetnek szüksége van példaképekre

Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-án Esztergomban átadta a Magyar Szent István Rend és a Magyar Becsületrend kitüntetéseket.

MW

Novák Katalin az esztergomi várban adta át a Magyar Szent István Rendet és a Magyar Becsület Rendet

Forrás: Facebook / Novák Katalin

Olyan példaképekre van szükség, akikkel egy nyelvet beszélünk, akikkel közös a történetünk, akik olyanok, mint mi, mégis többek és jobbak nálunk. Akikre úgy nézhetünk fel, hogy közben bennük magunkra ismerünk 

– mutatott rá Novák Katalin.

Magyar Szent István Rendet vehetett át Karikó Katalin kutatóbiológus és Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívót, míg a Magyar Becsületrendet Böjte Csaba ferences rendi szerzetesnek adta át az államfő.

Novák Katalin kiemelte: 

mindhárom díjazottnak fontos a magyarsága, a közösségért dolgoznak, munkájukat szolgálatnak is tekintik. Közös bennük az emberségük, a család fontossága, s hogy mindannyian az egy mindenkiért elv szerint élik életüket.

A köztársasági elnök Karikó Katalinról elmondta: 

olyan kutató, aki hitt abban, hogy ami a fejében gondolatként megszületett, még akkor is valódi, jó megoldás lesz a gyakorlatban, ha erről lebeszélik, elbátortalanítják. A nehézségekből tudott épülni, s ezt adja tovább a hozzá forduló fiatal kutatóknak is.

NOVÁK Katalin; KARIKÓ Katalin
Novák Katalin köztársasági elnök (b) átadja a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet Karikó Katalin Széchenyi-díjas biokémikusnak, kutatóbiológusnak (j) az esztergomi bazilika lovagtermében az államalapítás ünnepén, 2023. augusztus 20-án
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Szilágyi Áronról a köztársasági elnök kiemelte a Stipendium Peregrinum programhoz való csatlakozását. Mint mondta,

Szilágyi Áron vállalta, hogy személyesen támogatja, segíti a fiatal tehetségeket, amit ő maga is megkapott. Példamutató abban is, ahogy Fair Play-díjasként az ellenfeleivel bánik, amilyen tisztelettel fordul a másik felé.

NOVÁK Katalin; SZILÁGYI Áron
Novák Katalin köztársasági elnök átadja a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívónak az esztergomi bazilika lovagtermében az államalapítás ünnepén, 2023. augusztus 20-án
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Böjte Csaba azt vállalta, hogy az igazán nehéz  sorban élő árva, vagy rossz körülmények között élő 2500 gyereknek, fiatalnak nyújt otthont és családot.

NOVÁK Katalin; BÖJTE Csaba
Novák Katalin köztársasági elnök átadja a Magyar Becsületrendet Böjte Csaba ferences rendi szerzetesnek az esztergomi bazilika lovagtermében az államalapítás ünnepén, 2023. augusztus 20-án
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

A jóság iránti elkötelezettséggel élő az életét, tudását pedig úgy adja tovább, ahogyan az általa felnevelt gyerekek is gondoskodnak a rászorulókról

 – fogalmazott Novák Katalin.

A méltatás szerint a legrangosabb állami díjjal Karikó Katalin Magyarország és a magyar tudomány hírnevét világszerte erősítő, a legkiválóbb magyar szellemi hagyományokat folytató, nemzetközileg is nagyra értékelt tudományos pályáját, különösen több évtizeden át kitartóan végzett, a gyógyítás új dimenzióit megnyitó kutatómunkáját ismerték el.

Szilágyi Áron Magyarország és a magyar sport jó hírnevét világszerte erősítő, a legnemesebb magyar sporthagyományokat követő, ifjú korától egyéni és csapatszinten is kivételes nemzetközi sikereket hozó sportolói pályafutása, valamint a fiatal tehetségek támogatása iránt elkötelezett, a kiemelkedő fizikai és mentális teljesítmény mellett sportszerűségből és emberi tartásból is mintául szolgáló életpéldája elismeréseként kapta a Szent István Rendet.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója az erdélyi nehéz sorsú gyermekek felkarolása érdekében példamutató eltökéltséggel végzett, a cselekvő szeretet erejét hirdető humanitárius tevékenysége, emberközeli és az isteni gondviselés megélését segítő, kivételesen nagy hatású tanításai, a magyar nemzet lelki megerősödését legkisebb testvéri odaadással szolgáló életútja elismeréseként részesült a Magyar Becsületrendben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában