Élvonalban

2023.03.18. 09:00

Ismét európai fókuszban a magyar cirkuszművészet (videó)

Erős szakmai és művészi elismerésekkel kezdte 2023-as évet a magyar cirkuszművészet, jó hírét öregbítve ezzel a magyar kultúrának. A március 12-én véget érő francia Saint-Paul-les-Dax cirkuszfesztivál már a negyedik nemzetközi megmérettetés és bemutatkozó, ahol a magyar előadóművészet e különleges ágát képviselhette Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója – közölte a Nemzeti Cirkuszművészeti központ sajtóosztálya.

Forrás: Fővárosi Nagycirkusz

Fotó: Vladimir Shekhter

Az immár 22 éves tradíciókkal büszkélkedhető Saint-Paul-les-Dax cirkuszfesztivál és artista verseny a kortárs és klasszikus cirkuszi produkciók bemutatkozó helye. A Monte-Carloi, a párizsi és a spanyol Girona-i nemzetközi fesztiválok után Dax-ban zsűrielnökként mutathatta be a hazai sikereket.

Nemzetközi tekintélyeknek beszélhettem arról, hogy mekkora fontossága van a cirkuszművészet által megjelenített üzeneteknek. Háborúról beszélni anélkül, hogy fegyvereket csörgetnénk, békét üzenni akár egy jelnettel vagy szimbólummal, több ezer emberhez értékes gondolatokat eljuttatni a cirkuszi produkció által megélt katarzissal úgy a Fővárosi Nagycirkuszban, mint a DAX-i fesztiválsátorban újdonság, odafigyel rá a cirkuszi szakma. De, ahogy Budapesten jól megférnek egymás mellett az orosz és az ukrán művészek, úgy ezen a francia fesztiválon is egymás mellett ülnek és szerepelnek a két ország művészei. Erős a hasonlóság, sok a közös gondolat. Külön büszkeség, hogy a Fővárosi Nagycirkusz balettkara nyitotta meg a fesztivált. Egy kétéves álmunk vált valóra. Kitűztük célul: a mi balettkarunkat fogják hívni Európa szerte, ha komoly cirkuszszakmai táncos megjelenésre van szükség. Ennek az álomnak ez az meghívás és a tánckar fiatal művészeinek hangos sikere csupán az első állomása. Hallani fognak még a Fővárosi Nagycirkusz Balettkaráról szerte a világban 

– foglalta össze gondolatait Fekete Péter.


Európában vezető helyen jegyzik a magyar cirkuszművészetet. Elismerik szakmailag és művészileg is, melyet a hazai közönség is visszaigazol sikeres előadásaik révén. 

Április közepére a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia megnyitójáéra világszámmal készül a Fővárosi Nagycirkusz társulata, miközben teljes gőzzel dolgoznak következő, a Sztyeppe illata című új előadásukra, melyben ismét szerepet kapnak az ukrán menekült artisták

 – áll a közleményben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!