Család, közösség, lelki egészség

2022.07.05. 15:00

Szépirodalmi és tudományos pályaműveket díjazott a KINCS

A Közös KINCSeink - család, közösség, lelki egészség című, szépirodalmi és tudományos pályázat munkáit díjazta a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kedden.

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára a budapesti rendezvényen kiemelte:

a családokról való közös gondolkodás és az erről alkotott válaszunk nemcsak személyes életünkben fontos kérdés, hanem politikai iránytűnk is. A polgári kormány határozott és világos hitvallása az, hogy a mi kincseink a magyar családok.

„Ha van család, akkor van magyar jövő” – hangsúlyozta az államtitkár.

A Kopp Mária Év alkalmából meghirdetett szépirodalmi pályázatra több százan pályáztak, akik közül 103 került a döntősök közé, a családtudomány területét érintő kiírásra 20 pályamű érkezett. Mindkét kategóriában az első három munkát díjazták, emellett több különdíjat is kiosztottak

– mondta el Fűrész Tünde, a KINCS elnöke.

HORNUNG Ágnes
Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára beszédet mond a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) Közös KINCSeink – család, közösség, lelki egészség című szépirodalmi és tudományos pályázatának díjátadóján a Kopp Mária Intézetben 2022. július 5-én.
Fotó: MTI/Soós Lajos

A zsűri elnöke Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára volt. A díjnyertes írások elolvashatók az intézet Kapocs című szakmai folyóiratában, valamint hamarosan fellelhetők lesznek a KINCS honlapján is.

Szépirodalmi kategóriában első helyezést ért el Békési Erika KINCSeim, kik vagytok című pályaműve. A második Tóth-Haraszti Ágnes Mióta babám van című pályázata, a harmadik pedig Párkányi Kornélia Kegyelmi pillanatok című munkája lett.

Szépirodalmi különdíjat kapott Kovács Gergő Mindig velem, Jilg-Keresztúri Anna Leó és Török Nándor Szülőnek lenni című munkájáért. Várnagy Mártát mindkét pályázatáért, a Szemműtét, valamint a Nagyiképző alapfokon című munkájáért is különdíjjal ismerte el a zsűri.

FÛRÉSZ Tünde
Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke beszédet mond a KINCS Közös KINCSeink – család, közösség, lelki egészség című szépirodalmi és tudományos pályázatának díjátadóján a Kopp Mária Intézetben 2022. július 5-én.
Fotó: MTI/Soós Lajos

Tudományos kategóriában első helyen végzett Rusu Szidónia és Vita Emese Erdélyi magyar doktoranduszok a szakmai és magánéleti boldogságkeresés útjain című pályázata. A második díjat Jakobiné Görgőy Rita A válás szociológiai aspektusa című munkája kapta. Harmadik lett Oroszi Borbála Szent és boldog magyar családok építése: csatlakozás történetek, identitás narratívák – a Magyar Schönstatt Mozgalom vallásantropológiai vizsgálata című pályázatával.

Kopp Mária (19422012) orvos, pszichológus, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese, a Semmelweis Egyetem-MTA Mentális Egészségtudományok társult kutatócsoportjának vezetője volt. A pszichológiai tudományok akadémiai doktora, a Népesedési Kerekasztal szervezője, a Kopp Mária Intézet névadója idén lenne 80 éves.

Borítókép: Békési Erika, Tóth-Haraszti Ágnes, Párkányi Kornélia, Kovács Gergő, Jilg-Keresztúri Anna, Várnagy Márta és Oroszi Borbála (b-j) a díjazottak a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) Közös KINCSeink – család, közösség, lelki egészség című szépirodalmi és tudományos pályázatának díjátadóján a Kopp Mária Intézetben 2022. július 5-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában