A magyar kultúra napja

2022.01.22. 21:44

Átadták az idei könyvtári és közművelődési díjakat (videó)

Átadták a Minősített Közművelődési Intézmény Címeket, a Közművelődési Minőség Díjat, valamint a Minősített Könyvtár címeket szombaton a magyar kultúra napja alkalmából a Magyar Zene Házában tartott díjátadó gálán.

A rendezvény vendégeit Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere videóüzenetben köszöntötte.

Önök  munkájukkal hazánk legkiemelkedőbb művelődési központjait segítik abban, hogy a mai magyar társadalom minden tagjához eljussanak a lelki táplálékul szolgáló művészeti alkotások, az ismereteket bővítő előadások, vagy akár a múltunkat bemutató gyűjtemények

– mondta a miniszter.

Csak úgy őrizhető meg a nemzeti identitásunk, ha ápoljuk, gyarapítjuk és tovább örökítjük kultúránkat, nyelvünket, hagyományainkat. Magyarságunk egyaránt táplálkozik ősi szokásainkból, életszemléletünkből és a keresztény értékekből

– mondta a miniszter.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár megköszönte a kulturális intézmények képviselőinek az elmúlt időszakban folytatott megfeszített munkájukat, azt, hogy „sajátjuknak érezték közös örökségünket, és az elmúlt években tapasztalt válságos helyzetben is őrizték és gyarapították azt”.

Hiszen „a kultúra mibenléte valójában a hétköznapokban dől el:  korszakos  művek, nyomot hagyó irányzatok, emberfeletti teljesítmények nem születnek minden nap”, ezért is van nagy szükség a kulturális intézmények dolgozóinak mindennapi munkájára – fejtette ki Fekete Péter.

A magyar kultúra napja alkalmából az ünnepségen Minősített Közművelődési Intézmény Címet vett át az államtitkártól a budapesti KMO Művelődési Központ és Könyvtára, a Biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központ, a vecsési Bálint Ágnes Kulturális Központ, a Derecske Városi Művelődési Központ és Könyvtár, a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ, a kiskunmajsai Konecsni György Művelődési Központ, Tájház és Városi Könyvtár és a kiskunfélegyházai Móra Ferenc Művelődési Központ.

A 2022. évben Közművelődési Minőség Díj elismerésben részesült a mosonmagyaróvári Flesch Károly Közművelődési, Könyvtári, Kulturális és Városmarketing Közhasznú Nonprofit Kft. A díjat azon közművelődési intézmény kaphatja meg, amely már rendelkezik Minősített Közművelődési Intézmény Címmel, valamint vizsgálja és értékeli saját működését, különösen szervezeti adottságait és eredményeit, majd az értékelés eredményei alapján meghatározza szakmai céljait és szolgáltatásainak fejlesztését, amelyek megvalósításához intézkedési tervet készít. Az elismerést évente egy intézmény kaphatja meg.

Minősített Könyvtár cím viselésére elismerést nyert a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, a Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár, a Tamási Művelődési Központ és Könnyü László Könyvtár, a Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár és a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtár.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.

Borítóképünkön Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában