a művész előtt tisztelegnek

2021.07.08. 12:23

Koncz Gábor életművét bemutató kiállítás nyílik Mohorán

Koncz Gábor életművét bemutató kiállítás nyílik csütörtökön Mohorán a Tolnay Klári Emlékházban; a rendezvény egyben a Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész születésnapi köszöntése is lesz.

Budapest, 2015. május 27. Koncz Gábor színész a Hogy volt!? címû tv-mûsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. A mûsorban Oszter Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes mûvész munkásságát idézték meg. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Forrás: MTVA

Fotó: Zih Zsolt

A Nógrád megyei emlékház vezetője, Balla István felidézte, hogy Koncz Gábor 1938. július 8-án született Mezőkeresztesen. Mint elmondta,

a Koncz Gábor 83 éve nyeregben című kiállításon bemutatják a mezőkeresztesi emlékeket, fotók idézik meg a művész gyerekkorát és családját, de kiállítanak régi képeslapokat, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település régi címerét is. Újabb felvételeken feltűnnek Koncz Gábor gyermekei és unokái is, de kiállítják a művész díjait is.

Az első teremben a színész híresebb filmszerepeit mutatják be plakátokon és fotókon: a Gyula vitéz télen-nyáron, a Magyarok és A dunai hajós című alkotásokat vagy A névtelen vár című sorozatot.

A másik teremben Koncz Gábor színházi munkásságát dolgozzák fel színészként, rendezőként. Közös fényképeken látható Koncz Gábor Gobbi Hildával, Ruttkai Évával, Papp Verával, Páger Antallal és Nagy Annával is.

Bemutatják a kiállításon A névtelen várban használt ládikát, amelyben a trónörökös lány iratait mentették, a személyes tárgyak között Koncz Gábor csizmáját, ruháit, korcsolyáját, kalapját, pásztorbotját és nyergét is láthatja a közönség.

Mint Balla István elmondta, Koncz Gábor életét gyerekkorától végigkíséri a lovak szeretete, ami visszaköszön a fényképeken is.

A színművész, aki a Halhatatlanok Társulata, a Soproni Petőfi Színház és a Turay Ida Színház örökös tagja, maga is beszél majd az ünnepségen életéről, és ő mutatja be a kiállított tárgyakat.

Borítókép: Koncz Gábor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!